Şah damarlarındaki darlıkların tedavisinde kullanılan stent uygulaması sayesinde, felç (inme) riski taşıyan hastalar, büyük şehirlere gitmeden, kendi şehirlerinde tedavi olabilecek.

Şah Damarı Darlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Girişimsel radyoloji, vücut içindeki damarlara ve organlara görüntüleme cihazları eşliğinde ulaşarak yapılan, genellikle ameliyatsız tedavi yöntemlerini içeren bir alandır. Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, daha önce akciğer kanaması, bağırsak damarlarındaki tıkanıklıklar gibi kritik durumlara müdahalede bulunan Girişimsel Radyoloji Ünitesi, artık şah damarı darlıkları için stent tedavisini de başarıyla uyguluyor.

Kastamonu'da Şah Damarı Darlıklarının Stent Tedavisi Başladı (2)

Şah damarlarındaki darlıklar, zamanla kolesterol ve kireçlenme nedeniyle oluşan plaklar sebebiyle meydana gelir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde beyin felci riski taşır. Şah damarlarında tespit edilen darlık, balonla genişletildikten sonra stent adı verilen ince metal bir kafes yerleştirilerek damarın açık kalması sağlanır. Böylece kan akışı normale döner ve felç riski ciddi oranda azalır.

Felç Riskini Azaltan Önemli Bir Müdahale

Dr. Öğr. Üyesi İsmail Taşkent, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şah damarı darlıkları felç riskinin en önemli nedenlerinden biridir. Bu müdahale artık hastanemizde güvenli ve etkili şekilde uygulanıyor. Böylece hastalarımız şehir dışına gitmeden, bu önemli tedaviye burada ulaşabiliyor” dedi.

Beyin sağlığını korumak adına bu tedavi yönteminin büyük bir adım olduğunu belirten uzmanlar, bölgedeki hastaların artık daha hızlı ve güvenli bir şekilde tedavi edilebileceğini vurguluyor.

Kastamonu'da Şah Damarı Darlıklarının Stent Tedavisi Başladı (3)

Kaynak: Haber Merkezi