Fazla iddialı hedefler koymamalısınız ve her zaman alanında uzman kişilere danışarak hayatınıza yön vermelisiniz.

Nefes Hastanesi Diyetisyen Hatice Bozali

İnsanlar sağlıklı olmak istiyor. Bunun için beslenme düzenlerini bir anda tamamen değiştirmeye kalkıyorlar. Devamında birkaç haftada bıkıp bırakıyorlar. Sorun, koyduğunuz hedef. Fazla iddialı hedefler koymamalısınız ve her zaman alanında uzman kişilere danışarak hayatınıza yön vermelisiniz.

Mercimek, bezelye ve fasulye gibi baklagiller gerçek birer protein deposu. Araştırmalar kırmızı ve işlenmiş et yerine bitkisel protein tüketiminin kardiyovasküler rahatsızlık ve erken ölüm riskini de azaltabildiğini gösteriyor. Baklagillerin hesaplı, çeşitli ve ulaşılabilir olması bizim için büyük şans. Sulu yemek, çerez veya meze olarak tüketilmeleri mümkün. Yine de aşırı tüketimlerinden kaçınılmalıdır. Her ne kadar protein kaynağı olsa da içeriğinde karbonhidrat oranı hiç de hafife alınacak kadar değildir.

Düzenli olarak gazlı içecek, gazoz, enerji içeceği, kahve ve kokteyl tüketiyorsanız sağlık için atabileceğiniz en iyi adımlardan biri bunları azaltmak. Sebze tüketimini artırmak adına farklı öğün çeşitlerine az da olsa sebze eklemeyi ihmal etmeyin. Yumurtayı domatesli yapmak, kuru fasulye ve pilavın yanında roka yemek ya da çorbaların içine brokoli, lahana gibi sebzeler koymak işe yarayabilir.

Minimum işlem görmüş veya işlenmemiş gıdaları beslenmenize daha fazla dahil etmek açlık veya istek duymadan daha sağlıklı olmanızı ve kilo vermenizi sağlayabilir.

Öğle yemeklerinden sonra veya uygun zamanlarda kısa yürüyüşler sindirime ve kan şekerinin düzenlenmesine, ayrıca uykuya, kalp ve kas sağlığına, bağışıklık sisteminin işleyişine iyi geliyor. Ayrıva yürüyüşlerin ve aktif hareket sahamızın olması da iyi kolesterol dediğimiz HDL-K yükselmesine ve KVH riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Bundan dolayı günde 30 dk yürümek ya da haftada 2-3 gün 40 dk yürüyüş yapmaktan neden kaçalım?

Evde pişen yemekler hazır satılanlara ve restorandakilere kıyasla hemen her zaman daha faydalı. Çünkü genellikle daha az işlenmiş oluyor ve daha az sodyum ve şeker ilavesi içeriyor.
Kalp sağlığını destekleyen bir önemli nokta da kırmızı-mor renkte sebze ve meyve tüketmek. İçerdikleri retravatrol antioksidanı kalp sağlığını korumakta oldukça yararlıdır. Bu sebeple böğürtlen, ahududu, kırmızı erik, kırmızı üzüm, yaban mersini gibi meyveleri mutlaka öğünlerimize eklemeliyiz.

Gıdalarla aranızı düzeltmek, hastalıkların besinlerle tedavisini sağlamak ve en önemlisi kendinizi daha da iyi hissetmek için diyetisyene gidip; besleyici öğünler, yeni yemek çeşitleri, aile ve arkadaşlarla birlikte yemek pişirmek ve daha dikkatli beslenmek için stratejiler hakkında yardım alabilirsiniz. Neticede farklı gıdalardan keyif almaya başlayabilir ve ne zaman doyduğunuzu söyleyeceği konusunda vücudunuza güvenebilirsiniz. Bunların hepsi sizi daha iyi beslenmeye ve daha sağlıklı olmaya götürecek ve yaşam kaliteniz artacaktır.