Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasını yakından ilgilendiren önemli bir karar aldı. İkinci el araç alım satımında fiyat dengesini korumak, spekülatif artışların önüne geçmek ve tüketicilerin mağduriyet yaşamasını engellemek amacıyla uygulanan “6 ay 6 bin kilometre” düzenlemesi ile ilan kısıtlamasının süresi uzatıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, mevcut uygulamalar 6 ay daha yürürlükte kalacak. Böylece otomobil, motosiklet ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre şartını doldurmadan pazarlanması veya satılması engellenmeye devam edecek.

Uygulama 1 Ocak 2027’ye kadar sürecek

Otomotiv sektöründe son yıllarda yaşanan fiyat dalgalanmaları ve stokçuluk iddiaları nedeniyle hayata geçirilen düzenleme, 1 Ocak 2027 tarihine kadar geçerli olacak. Bu kapsamda yalnızca yetki belgesine sahip ikinci el araç ticareti yapan işletmeler değil, bir takvim yılı içinde yetki belgesi olmadan 3 ve daha fazla ikinci el araç satışı gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler de denetim kapsamında yer alacak.

Düzenlemeye aykırı satışların noterlikler tarafından engellenmesine devam edilecek. Böylece araçların kısa süre içinde yüksek fiyatlarla yeniden piyasaya sürülmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Otomobil Ücretli (3)

İlan kısıtlaması da devam edecek

Bakanlığın uzattığı bir diğer uygulama ise ilan kısıtlaması oldu. Buna göre ikinci el araçlar, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir bedelle ilan edilemeyecek. Bu adımın özellikle internet üzerinden yapılan araç ilanlarında fiyat şişirmelerinin önlenmesi açısından önemli olduğu değerlendiriliyor.

Ticaret Bakanlığı, bugüne kadar yapılan denetimlerde 6 ay 6 bin kilometre kuralını ihlal eden yetkili bayi ve oto galerilere toplam 54 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. İlan kısıtlamasına uymayan kişi ve işletmelere kesilen cezanın ise yaklaşık 116 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Bakanlık, otomotiv ticaretinde kayıt dışılıkla mücadele, tüketici haklarının korunması ve piyasada adil rekabetin sağlanması için denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi