Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgiler ışığında, yaz mevsiminin en zorlayıcı sıcaklarından biri olan “eyyam-ı bahur”un ikinci dalgası 10 Ağustos’tan itibaren Kastamonu ve çevresinde etkisini göstermeye başlayacak. Ancak uzmanlar, Temmuz ayındaki gibi yoğun ve rahatsız edici bir sıcaklık artışı beklenmediğini ifade ediyor.
3 Ay Boyunca Sıcaklıklar Mevsim Normallerinin Üzerinde Seyredecek
MGM’nin uzun vadeli hava tahminlerine göre, Kastamonu’da önümüzdeki üç ay boyunca sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Özellikle Ekim ayında beklenen yağış miktarının azalması, bölgedeki mevcut kuraklık sorununun daha da derinleşmesine neden olabilir. Bu durum, Kastamonu’da su kaynakları ve tarım sektöründe önemli sorunlara yol açabilir.
Kastamonu’da Yağışlar Yetersiz, Kuraklık Derinleşiyor
Haziran ayında Kastamonu’da yağış miktarının ciddi oranda azalması, bölgede “olağanüstü kurak” bir sürecin başlamasına zemin hazırladı. Son dönemlerde görülen sınırlı yağışlar ise, kuraklığın etkilerini gidermekte yetersiz kaldı. Yerel yetkililer, su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerektiğini ve kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak için tedbirlerin artırılmasını öneriyor.
Kastamonu halkı ve tarım sektörünün, yaklaşan sıcak hava dalgası ve kuraklık tehlikesine karşı hazırlıklı olması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, sürdürülebilir su yönetimi ve iklim değişikliğine uyum stratejilerinin acilen uygulanmasını tavsiye ediyor.