TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen ve gençlerin bilimsel çalışmalarını desteklemeyi amaçlayan Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bu yıl 57’nci kez gerçekleştiriliyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Samsun Bölge Sergisi, bölge illerinden gelen öğrencilerin projeleriyle kapılarını açtı. Yarışmada Kastamonu’dan öğrenciler de projeleriyle yer alıyor.
Rekor Başvuru Sayısına Ulaşıldı
1969 yılından bu yana aralıksız olarak düzenlenen yarışma, Türkiye genelinde 12 farklı bölgede eş zamanlı olarak yapılıyor. Bu yıl yarışmaya ülke çapında 29 bin 739 proje başvurusu yapılarak tüm zamanların en yüksek başvuru sayısına ulaşıldı. Bu rakam, öğrencilerin bilimsel araştırmalara olan ilgisinin her geçen yıl arttığını gözler önüne serdi.
Kastamonulu Öğrencilerde Samsun'da

Samsun Bölgesi özelinde ise Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerinden öğrenciler yarışmaya katıldı. Toplamda 12 farklı alanda 3 bin 142 proje değerlendirmeye alındı.
Akademisyenlerden Titiz Değerlendirme
Projeler, aralarında farklı üniversitelerden akademisyenlerin de bulunduğu geniş bir jüri tarafından incelendi. 30 üniversiteden 210 öğretim üyesinin görev aldığı değerlendirme süreci sonucunda, başarılı bulunan 100 proje Samsun Bölge Sergisi’ne davet edildi. Sergide yer alan projeler; fen bilimleri, sosyal bilimler, matematik, yazılım ve mühendislik gibi birçok alanda özgün çalışmaları kapsıyor.

Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Serginin açılış töreninde konuşan TÜBİTAK Proje Yarışmaları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topçu, yarışmanın gördüğü yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Topçu, bölgeden yapılan başvuru sayısının 3 binin üzerine çıktığını vurgulayarak, Türkiye genelinde ulaşılan rekor başvuru rakamının gençlerin bilim ve araştırmaya yönelmesinin önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti. Ayrıca bu tablonun, ülkenin geleceği açısından umut verici bir tablo ortaya koyduğunu belirtti.

Projeler İncelendi
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından sergide yer alan projeler protokol üyeleri tarafından tek tek incelendi. Etkinliğe Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar da katılarak öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı. Öğrencilerin geliştirdiği yenilikçi fikirler ve araştırmalar, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
TÜBİTAK 57. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında Samsun’da sergilenen projeler, gençlerin bilimsel düşünme becerilerini geliştirmeyi ve araştırma kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bölge sergisinde dereceye giren projeler, Türkiye finallerinde yarışma hakkı elde edecek.





