Kastamonu’da Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde işletmelerin tüketici haklarına uygunluğunu denetlemeye devam ediyor. 6-10 Ekim 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen son kontroller, farklı sektörlerdeki 69 işletmeyi kapsamına aldı ve toplamda binlerce ürün titizlikle incelendi. Kastamonu haber kaynaklarında da yer bulacak bu denetimler, hem piyasa düzenini korumak hem de tüketicilere güvenli alışveriş ortamı sağlamak amacıyla yürütüldü.
Ekipler, marketler, kafeler, restoranlar ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmeleri kapsayan kapsamlı incelemeler yaptı. Toplamda 6 bin 726 ürün ve hizmet, fiyat etiketi doğruluğu, son kullanma tarihi, ürün bilgisi ve tarife listesi uyumu gibi kriterler açısından değerlendirildi. Denetimlerde özellikle 17 market, 28 kafe-restoran ve 24 farklı sektördeki işletmeler detaylı olarak mercek altına alındı.
Denetimlerde Öne Çıkan Bulgular
Kontroller sonucunda bazı işletmelerde mevzuata aykırılıklar belirlendi. Hatalı veya eksik fiyat etiketi, raflarda son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin bulunması ve tarife listelerinde uyumsuzluklar tespit edilen başlıca sorunlar arasında yer aldı. Bu durum karşısında ilgili işletmelere toplam 12 bin 664 TL idari para cezası uygulandı.
Tüketici Hakları ve Farkındalık
Kastamonu Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri, denetimlerin düzenli olarak süreceğini ve tüketici haklarının korunmasının öncelikli hedef olduğunu vurguladı. Denetimlerin, hem tüketiciler hem de bilinçli işletmeler açısından piyasa güvenliğini artırmada kritik bir rol oynadığını belirten yetkililer, vatandaşları karşılaştıkları olumsuzlukları Alo 175 Tüketici Hattı veya Ticaret İl Müdürlüğü’ne bildirmeye teşvik etti.
Kastamonu haber gündeminde öne çıkan bu titiz denetimler, hem tüketici memnuniyetini hem de esnafın yasalara uygunluğunu artırmayı hedefleyen sürdürülebilir bir yaklaşımın göstergesi olarak öne çıkıyor. Kastamonu’daki denetim süreçlerinin şeffaf ve sürekli olarak devam etmesi, güvenli alışverişin ve piyasa düzeninin sağlanmasında belirleyici olacak gibi görünüyor.