Yunanistan’ın Girit Adası’nda gökyüzünü kızıl bir örtü gibi kaplayan Afrika kaynaklı çöl tozu, şimdi Türkiye için de dikkatle takip edilen hava olaylarından biri haline geldi. Özellikle Ege ve Batı Akdeniz hattında etkisini göstermesi beklenen toz taşınımı, yağışla birleştiğinde çamur şeklinde yağışa dönüşebilecek. Bu nedenle yalnızca yağmur değil, yağmurun beraberinde getireceği tozlu ve kirli tabaka da günlük hayatı etkileyebilecek bir unsur olarak öne çıkıyor.

Meteorolojik değerlendirmelere göre bugün yurdun büyük bölümünde parçalı ve çok bulutlu bir hava bekleniyor. Birçok bölgede aralıklı sağanak geçişleri görülecek. Bazı illerde ise yağışın zaman zaman kuvvetini artırması bekleniyor. Özellikle Akdeniz, Batı Karadeniz, Sakarya, Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis çevreleriyle Şanlıurfa’nın batı ilçelerinde yağışın daha etkili olacağı tahmin ediliyor. Gece saatlerinden itibaren İzmir ve Aydın kıyıları ile Muğla çevresinde de yağışın kuvvetli şekilde hissedilebileceği değerlendiriliyor.

Çamur yağışı ve kuvvetli rüzgâra dikkat

Afrika üzerinden taşınan çöl tozlarının özellikle Batı Akdeniz’in batı kıyıları ile Ege Bölgesi’nde etkili olması bekleniyor. Bu bölgelerde görülecek yağışların, tozla birleşerek çamurlu yağış şeklinde düşmesi ihtimali bulunuyor. Araçların üzerinde, camlarda ve açık alanlarda çamur izleri oluşabileceği için vatandaşların tedbirli olması isteniyor.

Bunun yanında rüzgârın da birçok bölgede etkisini artıracağı belirtiliyor. Marmara’nın kuzeyi, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Orta Karadeniz’de rüzgârın güneyli yönlerden kuvvetli esmesi beklenirken, Kıyı Ege’de yer yer fırtına seviyesine ulaşabileceği ifade ediliyor. Bu durum hem ulaşım hem de günlük yaşam açısından dikkat gerektiriyor.

Çöl Tozu Türkiye’yi Vuracak 31 Il Için Sarı Alarm Verildi (2)

31 il için sarı kodlu uyarı yapıldı

Kuvvetli yağış ve fırtına beklentisi nedeniyle 31 il için sarı kodlu uyarı verildi. Uyarı yapılan iller şöyle sıralandı: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, Giresun, Hatay, Mersin, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kilis ve Osmaniye.

Çöl Tozu Türkiye’yi Vuracak 31 Il Için Sarı Alarm Verildi (1)-1

Öte yandan Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusundaki yüksek alanlarda karla karışık yağmur ve yer yer kar bekleniyor. Kar örtüsünün bulunduğu eğimli bölgelerde ise çığ riski ve kar erimesine bağlı olumsuzluklara karşı dikkatli olunması isteniyor. Hava koşullarının gün içinde bölgeden bölgeye sert şekilde değişebileceği bu tabloda, özellikle uyarı verilen illerde yaşayanların gelişmeleri yakından takip etmesi önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi