Türkiye’de son yıllarda artan enflasyon ve döviz kuru hareketliliği, teknoloji ürünlerinin fiyatlarını doğrudan etkilemeye devam ediyor. Özellikle akıllı telefon pazarında yaşanan fiyat artışları vatandaşın alım tercihlerini değiştirirken, sektör temsilcilerinden gelen yeni açıklamalar dikkat çekti. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yıl sonuna kadar akıllı telefon fiyatlarında yüzde 40’a varan artış ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Sektördeki maliyet artışlarının sürdüğünü belirten Turnacı, üretim ve tedarik zincirindeki küresel gelişmelerin fiyatları yukarı çekmeye devam ettiğini ifade etti. Yapılan değerlendirmeler, özellikle yeni model akıllı telefonlarda ciddi fiyat artışlarının yaşanabileceğine işaret ediyor.

Vatandaş Zam Gelmeden Telefon Almaya Yöneliyor

Telefon fiyatlarında beklenen yükseliş, tüketicilerin satın alma davranışlarını da etkiliyor. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, vatandaşların ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiğini ve olası zamdan etkilenmemek için ihtiyaçlarını erkene çektiğini belirtti.

Özellikle orta gelir grubundaki kullanıcıların, fiyatların daha da yükselmesinden önce bütçelerine uygun telefon modellerini satın almaya yöneldiği ifade ediliyor. Son dönemde giriş segmenti olarak değerlendirilen yaklaşık 20 bin TL seviyesindeki cihazlara olan ilginin artması da dikkat çekiyor.

Üst Segment Telefonlara İlgi Sürüyor

Ekonomik şartların zorlaşmasına rağmen üst gelir grubundaki kullanıcıların yeni çıkan premium modellerden vazgeçmediği belirtiliyor. Teknoloji meraklılarının, fiyatlardan bağımsız şekilde küresel markaların amiral gemisi modellerine yönelmeyi sürdürdüğü ifade ediliyor.

Türkiye’de yılda yaklaşık 11-12 milyon adet cep telefonu satıldığı belirtilirken, pazarın büyük bölümünü artık daha uygun fiyatlı modellerin oluşturduğu kaydediliyor.

Taksit Sınırı Tartışması Gündemde

MOBİSAD Başkanı Turnacı, cep telefonlarına uygulanan taksit sınırlamasına ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Mevcut düzenlemeye göre fiyatı 20 bin TL’nin altında olan telefonlarda 12 aya kadar taksit yapılabiliyor. Ancak bu rakamın üzerindeki cihazlarda taksit sayısı 3 ile sınırlandırılıyor.

Sektör temsilcileri ise mevcut ekonomik koşullar nedeniyle bu limitin yetersiz kaldığını savunuyor. Turnacı, 20 bin TL’lik sınırın 50 bin TL seviyesine çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

Teknoloji Pazarında Hareketlilik Bekleniyor

Uzmanlar, yıl sonuna doğru döviz kuru, vergi politikaları ve üretim maliyetlerine bağlı olarak teknoloji ürünlerinde yeni fiyat güncellemelerinin yaşanabileceğini belirtiyor. Özellikle akıllı telefon almak isteyen vatandaşların önümüzdeki aylarda fiyat değişimlerini daha yakından takip etmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi