Çin’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, B kan grubuna sahip bireylerde tip 2 diyabet riskinin diğer kan gruplarına kıyasla yüzde 28 daha yüksek olabileceğini ortaya koydu. Hem B pozitif hem de B negatif bireyleri kapsayan bulgular, kan grubu ile metabolik hastalıklar arasındaki olası ilişkiyi yeniden gündeme taşıdı. Ancak uzmanlar, kan grubunun tek başına diyabet gelişimini belirlemediği konusunda uyarıyor.

B kan grubu ile tip 2 diyabet arasında dikkat çeken ilişki

Çin’de yürütülen araştırmada, kan grupları ile çeşitli sağlık sonuçları arasındaki ilişki incelendi. Çalışma kapsamında 51 farklı derleme ve meta-analiz değerlendirilirken, yaklaşık 270 sağlık sonucu ele alındı.

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre B kan grubuna sahip bireylerde tip 2 diyabet görülme riskinin diğer kan gruplarına kıyasla yüzde 28 daha fazla olabileceği belirtildi.

Araştırma, kan gruplarının bazı metabolik rahatsızlıklarla bağlantılı olabileceğine işaret etse de elde edilen sonuçların kesin bir yargı olarak değerlendirilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Diyabet riskini yalnızca kan grubu belirlemiyor

Tip 2 diyabet gelişiminde kan grubunun yanı sıra birçok farklı faktör etkili oluyor. Uzmanlara göre aşırı kilo, sağlıksız ve dengesiz beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve genetik yatkınlık hastalığın ortaya çıkma riskini artırabiliyor.

Bu nedenle B kan grubuna sahip olmak, kişinin mutlaka tip 2 diyabet geliştireceği anlamına gelmiyor. Kan grubu, tek başına hastalık tanısı koymak veya bireysel risk düzeyini belirlemek için yeterli bir ölçüt olarak kabul edilmiyor.

Diyabetten korunmak için nelere dikkat edilmeli?

Uzmanlar, diyabet riskini azaltmak için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çekiyor. Dengeli beslenmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı kiloyu korumak ve gerekli sağlık kontrollerini aksatmamak temel korunma yöntemleri arasında yer alıyor.

Araştırmanın sonuçlarının bilimsel açıdan daha fazla çalışma ile desteklenmesi gerektiği ifade edilirken, B kan grubuna sahip kişilerin bulgular nedeniyle paniğe kapılmaması gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: Basın Bülteni