Kurban Bayramı tatili öncesi şehirlerarası yollarda yaşanması beklenen yoğunluk için geniş kapsamlı trafik tedbirleri devreye alınıyor. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 9 günlük tatil süresince hem ana güzergahlarda hem de şehir içi trafiğinde denetimlerin artırılacağını açıkladı.
Bayram yolculuğuna çıkacak sürücüler için en önemli başlıklardan biri hız denetimleri olacak. Ancak Bakan Çiftçi, uygulamaların amacının sürücülere ceza yazmak değil, kazaları ve kural ihlallerini azaltmak olduğunu vurguladı. “Tuzak radar” uygulaması yapılmayacağını belirten Çiftçi, devletin vatandaşına tuzak kurmayacağını, asıl hedefin can güvenliğini korumak olduğunu ifade etti.
Yollarda yoğun denetim yapılacak
Bayram tatili boyunca 334 binden fazla kolluk personeli sahada görev yapacak. Trafik denetimlerinde ise 66 bin 481 trafik polisi aktif olarak görev alacak. Ayrıca 9 ilde helikopter, 81 ilde ise drone desteğiyle sürücüler ve trafik akışı takip edilecek.
Otobüs yolculuklarında da denetimler artırılacak. Ülke genelinde bin 238 personel, yolcu gibi otobüslere binerek kontroller yapacak. Şoför ve yolcular emniyet kemeri konusunda bilgilendirilecek, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda takograf denetimlerine ağırlık verilecek.

Radar ve ağır vasıta tedbirleri uygulanacak
Hız ihlallerine karşı 61 ildeki 520 Elektronik Denetleme Sistemi ve bin 581 mobil radar aracı kullanılacak. Sürücüler, radar noktalarına ilişkin bilgilere mobil uygulama üzerinden ulaşabilecek.
Şehir içlerinde ise makas atma, hatalı şerit değiştirme, kırmızı ışık ihlali ve seyir halinde cep telefonu kullanımı gibi kazalara davetiye çıkaran davranışlara yönelik kontroller yapılacak.
Bayram süresince İstanbul ve Ankara yönündeki bazı güzergahlarda kamyon ve çekicilere yönelik trafik kısıtlaması da uygulanacak. Yetkililer, yola çıkacak vatandaşların hız sınırlarına uyması, emniyet kemerini ihmal etmemesi ve özellikle uzun yol öncesi dinlenmiş şekilde direksiyon başına geçmesi gerektiğini hatırlatıyor.





