Türkiye’de son günlerde mevsim normalleri çevresinde seyreden hava sıcaklıkları yeniden yükselişe geçiyor. Hafta sonuyla birlikte termometrelerin birçok bölgede 3 ila 4 derece daha yüksek değerleri göstermesi beklenirken, asıl sıcaklık artışının temmuz ayının ikinci yarısında hissedilebileceği belirtiliyor.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde etkili olan aşırı sıcak hava, günlük yaşamı ve enerji tüketimini olumsuz etkilerken benzer bir sıcaklık dalgasının Türkiye’ye yönelme ihtimali de yakından izleniyor. Uzmanlar, özellikle öğle saatlerinde dışarıda bulunacak vatandaşların güneş çarpması ve sıvı kaybına karşı tedbirli davranmasını öneriyor.

Sıcaklıklar hafta sonunda 4 dereceye kadar artacak

Son hava tahminlerini değerlendiren NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, hafta sonu boyunca sıcaklıkların kademeli biçimde yükseleceğini söyledi. İstanbul’da hem bugün hem de yarın termometrelerin daha yüksek değerleri göstereceğini belirten Çalışkan, nem oranının şimdilik bunaltıcı seviyelerde olmadığını aktardı.

Megakentte pazar günü hava sıcaklığının 32-33 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Nemin düşük kalması sıcaklığın hissedilen etkisini bir ölçüde sınırlasa da güneş altında uzun süre kalınması hâlinde sağlık sorunları yaşanabileceği belirtiliyor.

17 Temmuz sonrasına dikkat

Dilek Çalışkan, sıcak hava bakımından özellikle temmuz ayının ikinci yarısına işaret etti. Güncel tahminlerin 17 Temmuz sonrasında daha kuvvetli bir sıcaklık artışı ihtimalini gösterdiğini belirten Çalışkan, “Temmuz ayının ikinci yarısı sıcaklıklarda çok daha fazla yükseliş olma ihtimali var” diye konuştu.

Uzun vadeli hava tahminleri atmosferdeki değişimlere bağlı olarak güncellenebiliyor. Bu nedenle sıcaklıkların ulaşacağı kesin seviyeler ilerleyen günlerde daha net belli olacak. Ancak mevcut değerlendirmeler, yazın en sıcak dönemlerinden birine girilebileceğine işaret ediyor.

Korkutan El Nino Senaryosu Türkiye’de Sıcaklıklar 40 Dereceyi Aşabilir (1)

Bazı bölgelerde sağanak yağış bekleniyor

Sıcaklık artışına rağmen Türkiye’nin tamamında kuru ve açık bir hava görülmeyecek. Meteoroloji tahminlerine göre kuzeydoğu kesimler ile Akdeniz’in iç bölgelerinde parçalı ve yer yer çok bulutlu bir gökyüzü bekleniyor.

Akdeniz’in Toroslar çevresi, Doğu Karadeniz kıyıları, Ordu, Artvin, Ardahan ve Kars çevreleriyle Samsun ve Sinop’un iç kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak etkili olabilir. Diğer bölgelerde ise havanın çoğunlukla az bulutlu ve açık geçmesi öngörülüyor.

Rüzgârın yurdun büyük bölümünde kuzey yönlerden, Akdeniz çevresinde ise güneyli yönlerden hafif ve zaman zaman orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Aşırı sıcaklara karşı tedbir çağrısı

Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte yaşlıların, çocukların, kronik hastalığı bulunanların ve açık alanda çalışanların daha dikkatli olması gerekiyor. Günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında doğrudan güneş altında uzun süre kalmamak, düzenli su tüketmek ve açık renkli kıyafetler tercih etmek alınabilecek temel önlemler arasında bulunuyor.

Vatandaşların seyahat, tarım ve açık hava planlarını yapmadan önce güncel meteorolojik tahminleri takip etmeleri önem taşıyor. Özellikle temmuzun ikinci yarısına ilişkin tahminlerin önümüzdeki günlerde yeniden güncellenmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi