Kastamonu’da iş dünyası, yatırımcılar için önemli fırsatlar barındıran Yeni Yatırım Teşvik Sistemi hakkında bilgilendiriliyor. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) öncülüğünde başlatılan bilgilendirme toplantıları, il merkezi ve üç ilçede yatırımcılara rehberlik ediyor. Kastamonu Merkez’in yanı sıra İnebolu, Taşköprü ve Tosya ilçelerinde organize edilen toplantılarla iş dünyası, yeni dönemin sunduğu avantajlardan haberdar ediliyor.

Kuzka Taşköprü (4)

Yeni Teşvik Sistemi ile Cazibe Merkezleri Programı Değişiyor

Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni teşvik düzenlemesi, Cazibe Merkezleri Programı’nın yerine geçerek katma değeri yüksek ve stratejik yatırımları önceliklendiriyor. Kastamonu’da başlayan bilgilendirme süreciyle yatırımcılara, sistemin sunduğu yeni destek mekanizmaları ve başvuru süreçleri hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Toplantılar, KUZKA’nın koordinasyonunda; Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile il ve ilçe Ticaret ve Sanayi Odaları iş birliğinde gerçekleştiriliyor.

Kuzka Taşköprü (1)

Toplantıların İlki KUZKA Hizmet Binası’nda Yapıldı

Bilgilendirme toplantılarının ilki, Kastamonu’daki KUZKA Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Programa iş dünyasından temsilciler, yatırımcılar ve yerel paydaşlar katıldı. Katılımcılar, yeni sistemin bölgesel yatırım fırsatları, teşvik kalemleri ve başvuru adımları konusunda bilgilendirildi.

Destekler Yatırım Maliyetlerini Düşürüyor

KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yeni teşvik sisteminin sunduğu avantajlara dikkat çekti. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi doğrultusunda hazırlanan sistemde, özellikle sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimleri gibi destekler yatırımcılar için büyük kolaylık sağlıyor.

Kuzka Taşköprü (3)

Dr. Genç, örnek olarak Kastamonu’da gerçekleştirilecek 120 milyon TL’lik bir yatırımda; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, SGK primi desteği gibi birçok kalemde teşvik verildiğini belirtti. Organize Sanayi Bölgelerinde yapılan yatırımların bu avantajlardan daha üst düzeyde yararlanabildiğini ifade eden Genç, 24 milyon TL’ye kadar vergi indirimi ve 32 milyon TL’ye ulaşan SGK teşviklerinin yatırım maliyetlerini önemli ölçüde azalttığını söyledi.

Ayrıca, yatırımın yüzde 10’u oranında azami 12 milyon TL’ye kadar faiz veya kar payı desteği sağlandığı ve yerli/ithal makine alımlarında KDV istisnası ile gümrük vergisi muafiyetinin uygulandığı da katılımcılarla paylaşıldı.

Kuzka Taşköprü (4)

Toplantılar İlçelerde Devam Ediyor: Taşköprü'de 25 Haziran'da

Kastamonu’daki bilgilendirme toplantıları farklı ilçelerde sürdürülecek. 25 Haziran 2025 Çarşamba günü saat 10:30’da İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılacak toplantının ardından, aynı gün saat 15:00’te Taşköprü TSO’da ikinci toplantı gerçekleşecek. Serinin son ayağı ise 26 Haziran 2025 Perşembe günü saat 14:30’da Tosya TSO’da yapılacak sunumla tamamlanacak.

Bu toplantılar, bölge ekonomisinin güçlenmesi ve yerli yatırımcıların yeni teşvik sisteminden en iyi şekilde yararlanabilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı