Kastamonu’nun Cide ilçesinde kuvvetli sağanağın yol açtığı sel felaketinin ardından başlatılan toparlanma çalışmaları aralıksız devam ediyor. İlçeye farklı kurumlardan sevk edilen ekipler, su ve çamurla kaplanan evler, iş yerleri ve sokaklarda yoğun bir çalışma yürütüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün turuncu kodlu uyarısının ardından sahil kesimlerinde etkisini artıran yağış, Cide’de çayın taşmasına neden oldu. Gece saatlerinde hızla yükselen sular, ilçe merkezindeki 150’den fazla ev, iş yeri ve depoya doldu. Sokaklarda park hâlinde bulunan çok sayıda araç da taşkından etkilendi.

Çok sayıda kurum sahada görev yapıyor

Afetin ardından AFAD, İl Özel İdaresi, jandarma arama kurtarma ekipleri, İl Jandarma Komutanlığı, Jandarma Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Cide Belediyesi, Devlet Su İşleri 23. Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları ve Türk Kızılay ekipleri ilçeye yönlendirildi.

Kastamonu Sel (2)

Çevre ilçelerin belediyeleri ile elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketleri de araç, personel ve ekipman desteği sağladı. Çalışmaların ilk aşamasında ev ve iş yerlerinde biriken sel suları, pompalar ve vidanjörler yardımıyla dışarı tahliye edildi.

Suyun çekildiği bölgelerde ise yollarda, kaldırımlarda ve binaların giriş katlarında kalan yoğun çamurun temizlenmesine başlandı. İş makineleri, selin taşıdığı taş, odun ve atıkları sokaklardan kaldırırken, ekipler tıkanan giderleri yeniden çalışır hâle getirmek için müdahalede bulunuyor.

Kastamonu Sel (1)

Vatandaşlara su ve sıcak yemek desteği

Sel nedeniyle günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan vatandaşlara yönelik yardım çalışmaları da sürüyor. Jandarma ve komando ekipleri, evlere içme suyu ulaştırırken Türk Kızılay tarafından afetten etkilenen vatandaşlara günde üç öğün sıcak yemek dağıtılıyor.

Devlet Su İşleri ekipleri ise debisi yükselen çay ve derelerde kontrollerini sürdürüyor. Yeni bir taşkın riskine karşı dere yatakları ve su geçiş noktaları iş makineleriyle temizleniyor.

Selden zarar gören vatandaşlar da ekiplerle birlikte ev ve iş yerlerine dolan çamuru temizlemeye çalışıyor. İlçede hasar tespit, temizlik ve altyapı çalışmalarının hayat tamamen normale dönene kadar devam edeceği bildirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı