Çin merkezli otomotiv üreticisi BYD, Malezya'daki üretim yatırımı planında değişikliğe gitti. Şirket, daha önce Tanjung Malim bölgesinde sıfırdan bir fabrika kurmayı planlarken, yeni stratejisi doğrultusunda bu yatırımdan vazgeçti. BYD bunun yerine ülkede faaliyet gösteren mevcut bir üreticiyle yerel montaj konusunda iş birliği yapmayı değerlendiriyor.

Şirketin Malezya'daki yeni yatırım modeli, otomotiv sektöründe dikkat çeken gelişmeler arasında yer aldı. BYD'nin bu kararı, Türkiye'de Manisa'da planlanan yatırım sürecine ilişkin gelişmelerin ardından yeniden gündeme geldi.

BYD kendi fabrikasını kurmayacak

BYD Malezya Genel Müdürü Jacob Ma, şirketin ülkedeki üretim stratejisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ma'nın verdiği bilgilere göre şirket, Tanjung Malim'de tamamen yeni bir üretim tesisi inşa etmek yerine mevcut bir montaj altyapısından yararlanmayı planlıyor.

Bu kapsamda Malezya'daki yerel otomotiv üreticileriyle görüşmeler yürütüldüğü ve müzakerelerin son aşamaya geldiği belirtildi. Taraflar arasındaki resmi anlaşmanın tamamlanmasının ardından BYD'nin yerel iş ortağının açıklanması bekleniyor.

Şirketin yeni yaklaşımı, büyük ölçekli bir fabrika yatırımının gerektirdiği süre ve maliyetler yerine mevcut üretim altyapısının kullanılmasına dayanıyor. Böylece BYD'nin Malezya pazarındaki faaliyetlerini daha hızlı şekilde genişletmesi hedefleniyor.

Byd Otomotiv

Malezya pazarından çekilmiyor

BYD'nin fabrika planından vazgeçmesi, şirketin Malezya pazarındaki faaliyetlerini sonlandıracağı anlamına gelmiyor. Aksine Çinli üretici, ülkedeki varlığını uzun vadede güçlendirmeye devam edeceğini belirtiyor.

Şirketin önümüzdeki 10 ila 20 yıllık süreçte Malezya ve bölgedeki konumunu geliştirmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Yeni modelde sıfırdan üretim tesisi kurmak yerine mevcut fabrikalar ve sözleşmeli üretim imkanlarının değerlendirilmesi öne çıkıyor.

BYD'nin bir süredir Kedah bölgesindeki Inokom fabrikası gibi mevcut üretim tesislerinde montaj imkanlarını değerlendirdiği de belirtiliyor. Ancak şirketin hangi üreticiyle kesin anlaşmaya varacağı henüz açıklanmış değil.

Yerel montajla üretim hızlanacak

BYD'nin yeni stratejisinde en önemli hedeflerden biri, Malezya'daki üretim sürecine daha hızlı şekilde dahil olmak. Mevcut bir üretim altyapısının kullanılması, yeni fabrika inşa edilmesine kıyasla operasyonların daha kısa sürede başlamasına imkan sağlayabilir.

Yerel montajın ne zaman başlayacağı konusunda ise henüz kesin bir tarih paylaşılmadı. Şirket, anlaşma süreci tamamlanana kadar Malezya'daki araç tedarikinde herhangi bir sorun yaşanmayacağını ifade ediyor.

Bu süreçte BYD'nin mevcut stoklarının pazardaki talebi karşılamaya devam edeceği belirtiliyor. Dolayısıyla fabrika yatırımının iptal edilmesinin kısa vadede markanın ülkedeki satışlarına doğrudan olumsuz bir etkisinin olması beklenmiyor.

BYD'nin Malezya satışları 35 bini aştı

BYD'nin Malezya'daki pazar performansı da şirketin ülkeden çekilmek yerine faaliyetlerini farklı bir model üzerinden sürdürme kararını destekleyen unsurlar arasında bulunuyor.

Çinli markanın Malezya'daki toplam satışlarının 35 bin adedi aştığı belirtiliyor. Şirket, 2026 yılının ilk yarısında da pazardaki büyümesini sürdürdü.

Elektrikli otomobil pazarındaki rekabetin giderek arttığı bir dönemde BYD, Malezya'da yerel üretim ve montaj imkanlarını kullanarak maliyetlerini ve tedarik süreçlerini optimize etmeyi hedefliyor.

Kaynak: Basın Bülteni