Son günlerde Türkiye’nin birçok ilinde art arda çıkan orman yangınları, yetkilileri daha sıkı önlemler almaya yöneltti. Özellikle Kastamonu’nun komşusu Karabük’te başlayan yangınların ardından tehlike alarmı Samsun’a kadar ulaştı. Samsun Valiliği, sıcak hava dalgasının ve yangın riskinin ciddiyetini halka hatırlatmak amacıyla camilerden anons yapılmasını sağladı. Yatsı namazı sonrası yapılan bu uyarılar, orman yangınlarının önlenmesine yönelik toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.
Kastamonu'daki Camilerden de Yapılabilir
Kastamonu’da sıcak hava dalgasının etkisi altında olurken, sıcaklıklar 27 Temmuz Pazar günü 3 ila 6 derece daha artarak 40 dereceleri geçek. Durum böyle olunca yetkili kurumlar ve köy muhtarları sosyal medya hesaplarından halkı orman yangınlarına karşı uyarsa da, daha fazla kişiye ulaşılabilmesi için camilerden de vakit ezanları sonrası anons yapılmasının daha etkili olacağı görüşü hakim.
Valilikten Yangın Uyarısı
Samsun Valiliği, sıcaklıkların aşırı yükselmesi nedeniyle vatandaşlara dikkatli olunması çağrısında bulundu. Camilerden yapılan anonslarda, özellikle kırsal bölgelerde ateş yakılmaması, sigara izmaritlerinin doğaya atılmaması ve ormanlık alanlara gereksiz girişlerin sınırlandırılması gerektiği vurgulandı. Valilik, yangın riskinin en üst seviyeye çıktığını ve küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceğini hatırlattı.
Toplumsal Dayanışma Hayati Önem Taşıyor
Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların yanı sıra rüzgarın da yangınları hızla büyütebileceğini ifade ediyor. Bu nedenle vatandaşların bireysel sorumluluk alması, yangın şüphesi gördüğünde derhal yetkililere haber vermesi hayati önem taşıyor. Orman yangınlarının önlenmesi için hem resmi kurumların hem de halkın ortak çabası gerekiyor.
Türkiye’nin dört bir yanında devam eden orman yangınları, doğanın korunmasının ve alınacak önlemlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
İLGİLİ HABER