Kastamonu’nun Tosya ilçesinde tarımsal üretimle geçimini sağlayan çiftçiler, 2026 yılı itibarıyla yürürlüğe giren yeni kredi uygulaması nedeniyle ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Tosya Ziraat Odası Başkanı Kadri Eken, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından uygulamaya konulan düzenlemenin, sahada aktif olarak üretim yapan binlerce çiftçinin krediye erişimini zorlaştırdığını ifade etti.

“Krediye Ulaşım Fiilen Engelleniyor”

Başkan Kadri Eken, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, özellikle faiz indirimli (sübvansiyonlu) tarım kredilerinde getirilen yeni şartların üreticiyi mağdur ettiğini vurguladı. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olan uygulama kapsamında, bu tür kredilerden faydalanmak isteyen çiftçilerin vergi borcu bulunmadığına ve SGK borcu olmadığına dair belgeleri bankalara ve kooperatiflere sunmasının zorunlu hâle getirildiğini belirtti.

Eken’e göre bu düzenleme, özellikle Tarım Bağ-Kur borcu bulunan ya da geçmiş dönemden kalan vergi borçlarını henüz kapatamamış çiftçiler için krediye erişimi neredeyse imkânsız kılıyor. Bitkisel ve hayvansal üretim yapan birçok işletme, bu şartlar nedeniyle finansman desteğinden mahrum kalma riskiyle karşı karşıya.

2025 Yılındaki Kayıplar Çiftçiyi Zaten Zorladı

Tosya Ziraat Odası Başkanı, üreticilerin mevcut borç durumlarının sebepsiz olmadığını da hatırlattı. 2025 yılı boyunca yaşanan zirai don, kuraklık, zararlı ve hastalık kaynaklı verim kayıpları, çiftçilerin gelirlerini ciddi ölçüde azalttı. Hayvancılıkla uğraşan işletmelerde ise halen etkisini sürdüren şap hastalığı, üreticilerin ekonomik yükünü daha da artırdı.

Tüm bu olumsuzlukların ardından çiftçilerin, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve üretim faaliyetlerini sürdürebilmek için krediye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirten Eken, yeni uygulamanın bu ihtiyacı göz ardı ettiğini söyledi.

Üretimin Devamlılığı Tehlikede

Kadri Eken, açıklamasında tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından kredi mekanizmalarının hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Çiftçinin finansmana ulaşamaması durumunda, hem üretimde düşüş yaşanacağını hem de kırsalda ekonomik daralmanın kaçınılmaz olacağını dile getirdi.

Yeni kredi şartlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Eken, borcu olan üreticilerin tamamen sistem dışına itilmek yerine, yapılandırma veya esnek ödeme modelleriyle desteklenmesi çağrısında bulundu. Aksi hâlde tarım sektöründe üretim yapan birçok çiftçinin ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağı ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi