Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, son zamanlarda artış gösteren mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Kastamonu Üniversitesi, THE 2025 Dünya Listesinde: Dünyada 1501, ulusal da 34'üncü sırada Kastamonu Üniversitesi, THE 2025 Dünya Listesinde: Dünyada 1501, ulusal da 34'üncü sırada

İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, yaptığı yazılı açıklamada, Kastamonu'da mantarın kolay bulunabilmesinin, zehirlenme riskini artırdığını ifade etti.

Derdiyok, zehirli mantarların dış görünüşlerinden ayırt edilemediğini vurgulayarak, "Mantarın rengi, kokusu, yetiştiği yerin çayırlık olup olmaması, kurtlu olması ya da salyangozlar tarafından yenmiş olması, mantarın zehirli olup olmadığına dair bir gösterge değildir. Zehirli mantarın pişirilmesi, kurutulması, dondurulması ya da sirkeli suda bekletilmesi zehrini yok etmez. Yoğurtla birlikte tüketilmesi de halk arasında yaygın inanışın aksine zehirlenmeyi önlemez. Mantar zehirlenmelerinden korunmanın tek yolu, doğal ortamlarda yetişen mantarları tüketmemektir" açıklamasında bulundu.

Mantar zehirlenmesinin ciddi sonuçlar ortaya çıkarabileceğini vurgulayan Derdiyok, şunları kaydetti:

"Böbrek ya da karaciğer nakli gerektirecek, kişiyi komaya sokacak ve ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar da oluşabileceği bilinmelidir. Sağlıklı şartlarda üretilip paketlenen kültür mantarları ise zehir bulundurmaz. Dolayısıyla tüketilmesi güvenlidir. Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını korumak için mantar toplamayı aktivite olarak görmemeniz, zehirli olma ihtimali bulunan doğal ortamlardan toplandığını bildiğiniz mantarları tüketmemeniz, riskli durumlarda hızlıca sağlık kuruluşlarına başvurmaktan çekinmemeniz önem arz etmektedir."

İnebolu Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Aytaç Nergiz ise mevsimsel şartlar itibarıyla mantar tüketiminin arttığına işaret etti.

Doğal ortamda yetişen mantarların tüketilmesi nedeniyle ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelerin yaşanabildiğinin altını çizen Nergiz, şunları kaydetti:

"Zehirlenme belirtileri mantarların yenmesinden 2 ila 6 saat sonra ortaya çıkar. Bunlar genelde bulantı, kusma, baş dönmesi, tansiyon düşmesi, ağızda metalik tat, çarpıntı, yüzde ve boyunda kızarıklık ve ilerleyen saatlerde karaciğer fonksiyonlarında bozulma oluşturmakta ve bu durum ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu belirtilerin görülmesi halinde mantarı tüketen vatandaşların hızlıca bulundukları bölgedeki sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekmektedir."

İLGİLİ HABER

"Kastamonu İl Sağlık Müdürü uyardı: 'Mantar zehirlenmelerine dikkat'"

Editör: Anadolu Ajans