Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, sonbahar mevsimiyle birlikte artan mantar zehirlenmeleri konusunda vatandaşları bilgilendiren bir açıklama yaptı. Derdiyok, özellikle Kastamonu'nun zengin orman ve bitki örtüsü nedeniyle mantar zehirlenmesi riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

Derdiyok açıklamasında, "Mantar, doğal alanlarda özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi yağışlı aylarda yetişmektedir. İlimizin gerek orman ve bitki örtüsü açısından zengin coğrafi yapısı, gerekse iklim özellikleri mantar bulunmasını kolaylaştırmakta, bu durum ise mantar zehirlenmeleri açısından risk oluşturmaktadır." dedi.

Mantar zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Derdiyok, zehirli mantarların dış görünüşlerinden ayırt edilemeyeceğini belirtti: "Zehirli mantarlar gözle ayırt edilemez. Rengi, kokusu, yetiştiği alanın çayırlık olup olmaması, kurtlu olup olmaması, salyangozların bir kısmını yemiş olması mantarın zehirli olup olmadığına dair ipucu olarak kullanılamaz. Zehirli bir mantarın pişirilmesi, kurutulması, dondurucuda saklanması ya da sirkeli suda bekletilmesi zehrinin etkisini yok etmez. Ayrıca mantarın yanında yoğurt yenmesi de yaygın inanışın aksine zehirlenmeyi engellemez." dedi.

Mantar Zehirlenmesinden Korunmanın En Güvenli Yolu: Doğal Mantar Tüketmemek

Derdiyok, mantar zehirlenmesinden korunmanın en etkili yolunun, doğal ortamlarda yetişen mantarları tüketmemek olduğunu vurguladı. Zehirli mantarların tüketimi durumunda ortaya çıkan belirtilerin değişkenlik göstereceğini belirten Derdiyok, "Bazı zehirli mantarlar 2 saat içinde sersemlik, tansiyon düşüklüğü, uyku hali, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösterirken, bazıları ise 6 saat sonrasında ishal, ateş, karın ağrısı ve ciddi karaciğer-böbrek bozukluklarına yol açabilir. Hatta bu zehirlenmeler böbrek veya karaciğer nakli gerektirecek kadar ciddi sonuçlara yol açabilir." dedi.

Zehirlenme Durumunda Hemen Sağlık Kuruluşuna Başvurun

Mantar zehirlenmesi belirtilerinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Derdiyok, "Mantar tüketiminden sonra belirtiler gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak mantar yediklerini belirtmeleri, doğru tedavi sürecinin başlaması açısından önemlidir. Bütün zehirlenme durumlarında 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden bilgi alınabilir." dedi.

Kültür Mantarları Güvenli

10 Ekim Kastamonu’da Hangi Eczaneler Nöbetçi? Kastamonu’da Nöbetçi Eczaneler Nerede? 10 Ekim Kastamonu’da Hangi Eczaneler Nöbetçi? Kastamonu’da Nöbetçi Eczaneler Nerede?

Son olarak, kültür mantarlarının güvenli olduğunu ifade eden Derdiyok, "Sağlıklı şartlarda üretilip paketlenen kültür mantarları zehir bulundurmaz, dolayısıyla tüketilmesi güvenlidir. Ancak, doğal ortamlardan toplanan mantarlar risk taşır." diyerek, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok'un uyarılarıyla, vatandaşların mantar zehirlenmeleri konusunda daha dikkatli olmaları ve doğal mantar tüketiminden kaçınmaları gerektiği bir kez daha vurgulandı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uyardı 'Mantar Zehirlenmelerine Dikkat' 1

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU