Kastamonu’nun Abana ilçesinden Karadeniz’e ulaşan Ezine Çayı, bu kez oldukça özel bir kuş türüne ev sahipliği yaptı. Nesli tehlike altında bulunan ve koruma altında tutulan saz horozu, çayın sazlık bölümünde kuş gözlemcileri tarafından görüntülendi.

Kırmızı başı ve dikkat çekici mavi tüyleriyle kolayca ayırt edilen saz horozunun Kastamonu’da ilk kez kayıt altına alınması, bölgedeki doğal yaşam açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirildi. Böylece Kastamonu, Türkiye’de saz horozunun görüntülendiği 8’inci il oldu.

'Saz Horozu' (3)

Saatler süren bekleyiş sonuç verdi

Bozkurt ve Abana ilçelerinden geçerek Karadeniz’e dökülen Ezine Çayı, özellikle göç dönemlerinde çok sayıda kuş türünün dinlenme ve beslenme alanı olarak öne çıkıyor. Son yıllarda çay çevresinde oluşan yeşil alanlar ve sazlıkların artmasıyla birlikte farklı türlerin bölgede daha sık gözlemlendiği belirtiliyor.

'Saz Horozu' (5)

Fotoğraf sanatçısı ve kuş gözlemcisi Mehmet Şenol ile Hüseyin Ersöz de bölgede yaptıkları gözlem sırasında iki saz horozunu fark etti. Nadir görülen kuşların görüntülenebilmesi için uzun süre bekleyen Şenol ve Ersöz, hem fotoğraf hem de video kaydı almayı başardı.

'Saz Horozu' (1)

Büyük tarakdiş de ilk kez kayıt altına alındı

Ezine Çayı’nda yalnızca saz horozu değil, Türkiye’de seyrek görülen başka bir kuş türü de görüntülendi. Ördekgiller familyasında yer alan büyük tarakdişin de Kastamonu’da ilk kez kayda alındığı ifade edildi.

Bu iki türün aynı bölgede gözlemlenmesi, Ezine Çayı’nın kuş çeşitliliği açısından taşıdığı potansiyeli bir kez daha ortaya koydu.

'Saz Horozu' (2)

“İlk kez Ezine Çayı'nda Saz Horozu ile Büyük Tarakdiş kuşunu gözlemledik”

Ezine Çayı'nın göçmen ve dere kuşlarının dinlenme, beslenme ve konaklama yeri olduğunu ifade eden Mehmet Şenol, "2014 yılından beri Abana ilçesinde kuş gözlemciliği yapmaktayım. 2021 yılındaki büyük sel felaketinden sonra hasar gören Ezine Çayı, yapılan çalışmalar sonucunda artık dinlenmiş durumda ve dere içerisinde de yeşillikler ve sazlıklar oluşuyor. Bunlarla beraberde bölgeye göre kuş türleri çoğalmaktadır. Özellikle burada saz horozunu çekmek bizler için çok büyük bir olaydı. Çünkü Türkiye'de belli illerde saz horozu bulunuyor, görülüyor. Saz horozunun burada görülmesiyle, ileride üreme şansının olduğunu düşünüyorum. Abana ilçemiz için sevindirici bir haber. Ezine Çayı bunun haricinde özel kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır. Dün Büyük Tarakdiş ördeğimiz vardı. Onu da Ezine Çayı'nda çektik. O da önemli bir kuş türüdür. Onun haricinde her türlü ördek çeşitlerimiz deremizde görülüyor. Mevsimine göre her türlü kuş türü Abana ilçemize Ezine Çayına geliyor. Her türlü kuş ile burada buluşmaktayız. Dere kuşları da her an zaten burada bulunuyor. Biraz ilgi beklemekteyiz inşallah, bunu da çözersek bölge için burası önemli bir yer olacaktır" dedi.

'Saz Horozu' (6)

Video kaydı da alındı

Saz horozunun Ezine Çayı’ndaki varlığını belgelemek amacıyla video kaydı da alan Şenol, "Kuşun video kaydını da aldık, artık elimizde video kaydı da bulunuyor. Bütün amacımız saz horozunun video kaydını alarak en azından Abana ilçesinde, Ezine Çayında bu kuş türünün görüldüğünü kanıtlı hale getirmekti" diye konuştu.

Kuş gözlemciliği yapan Hüseyin Ersöz ise "Ezine Çayı'nda nadir görülen saz horozu cinsi kuşumuzu çektik. Videosunu da aldık" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı