Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi ve İl AFAD Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen "Köy Yangınları Ulusal Çalıştayı" tamamlandı.

Kastamonulu Bakan Yumaklı'dan çiğ süt kararı: 3 ay geçerli olacak Kastamonulu Bakan Yumaklı'dan çiğ süt kararı: 3 ay geçerli olacak

AFAD konferans salonunda düzenlenen çalıştayın kapanışında konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, köylerde ve evlerde çıkan yangınlarla mücadele etmenin önemine dikkat çekti.

Ergün, çalıştayda 27 karar alındığını ve 81 eylem önerisinin sunulduğunu ifade ederek, "Kastamonu Valiliği olarak yetki alanımızdaki önerileri en kısa sürede hayata geçirmek adına kaymakamlar, yerel yönetimler, belediye başkanları, muhtarlar ve kamu kurumları ile iş birliği içinde hızlıca harekete geçeceğiz," dedi.

Kastamonu'da Köy Yangınları Için Düzenlenen Çalıştay Sona Erdi 3

Yangınlarla mücadelede gösterilen çabanın önemine vurgu yapan Ergün, "Yangınlar ciddi bir sorun ve Kastamonu'yu da derinden etkiliyor. Bu konuda emek veren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum," diye konuştu.

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ise çalıştay sonuç bildirgesini okudu.

Kastamonu'da Köy Yangınları Için Düzenlenen Çalıştay Sona Erdi

Yangınların önemli zararları olduğunu vurgulayan Küçük, şunları kaydetti:

"​Son yıllardaki iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile ihmal, dikkatsizlik ve kasıt gibi insan kaynaklı nedenlerle ortaya çıkan köy yangınları, geçmişte olduğu gibi günümüzde de can kayıplarının yanı sıra ekonomik, fiziksel ve kültürel kayıplara neden olmaktadır. Bitki örtüsüne bağlı ahşap yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde çeşitli nedenlerle başlayan küçük yangınlar hızla büyümekte, pek çok evi içine alarak köy ve orman yangınlarına dönüşmektedir. Küçük ve büyükbaş hayvan teleflerinin yanı sıra tarım alanlarını da tahrip eden köy yangınları, bölge halkını ekonomik ve sosyal kayıplara uğratarak geçim kaynaklarını yok etmektedir."

Kastamonu'da Köy Yangınları Için Düzenlenen Çalıştay Sona Erdi 1

Çalıştayın 17 akademisyen, 83 kamu kurum ve kuruluş, 7 sivil toplum kuruluşu, 1 meslek odası, 4 özel sektör ve 2 basın temsilcisi olmak üzere alanında uzman 114 katılımcının iştirakiyle gerçekleştirildiğine işaret eden Küçük, "Köy Yangınları Ulusal Çalıştayı, yangınların önlenmesinde, fiziksel, ekonomik, sosyokültürel zararların en aza indirgenmesinde hayati önem taşıyan karar ve eylem önerilerinin belirlendiği, aynı zamanda 'Köy Yangınları Eylem Planı' ve 'Köy Yangınları Önleme Master Planı'nın hayata geçirilmesine büyük katkı sağlayacak bir faaliyet olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER

"Kastamonu'da can yakan sonuç: 15 yılda 1700'den fazla ev yandı, 43 kişi hayatını kaybetti!"

Editör: Anadolu Ajans