Kastamonu’da hayvancılık alanında geride kalan yılın bilançosu, sahada yürütülen çalışmanın boyutunu bir kez daha gösterdi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün paylaştığı veriler, hem hayvan sağlığının korunması hem de üreticinin desteklenmesi adına 2025 boyunca yoğun bir mesai harcandığını ortaya koydu.

Özellikle aşılama, destekleme ve kayıt altına alma başlıklarında oluşan tablo, kentte hayvancılığın daha güçlü ve daha kontrollü bir yapıya kavuşması için önemli adımlar atıldığını gösterdi.

823 bin 700 doz aşı uygulandı

Hayvan sağlığı çalışmaları kapsamında yıl boyunca toplam 823 bin 700 doz aşı uygulaması gerçekleştirildi. Bu kapsamda 615 bin doz şap, 128 bin doz brusella, 20 bin doz şarbon, 5 bin 700 doz kuduz, 27 bin doz küçükbaş vebası ve 28 bin doz küçükbaş çiçeği aşısı yapıldı.

Kastamonu’da Hayvancılığa Güçlü Destek 823 Bin Doz Aşı, 209 Milyon Tl Ödeme (1)

Üreticiye 209 milyon lirayı aşan destek

Buzağı, kuzu-oğlak, arılı kovan, besilik erkek sığır ve çiğ süt destekleri kapsamında üreticilere toplam 209 milyon 170 bin lira ödeme yapıldı. Bu destekler, üreticinin sahadaki yükünü hafifletmeyi amaçlayan önemli kalemler arasında yer aldı.

Kayıt ve hastalık mücadelesi sürdü

2025 yılı içinde 76 bin 551 büyükbaş, 21 bin 300 küçükbaş ile 8 bin 600 kedi ve köpek kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Hastalıklarla mücadele kapsamında ise 86 hastalık mihrakında karantina uygulanırken, üreticilere toplam 18 milyon 300 bin lira tazminat ödemesi gerçekleştirildi. Müdürlük, üreticinin emeğini korumaya yönelik çalışmaların süreceğini vurguladı.

Kaynak: Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü