Kastamonu İhsangazi’de suyun güvenliği için sahada yapılan çalışma, “musluktan akan suya güven” meselesini yeniden hatırlattı. İlçede hem köyleri hem de ana su deposunu kapsayan kontrol izlemesiyle numuneler alındı, sonuçların netleşmesi için laboratuvar süreci başlatıldı. Bu adım, günlük hayatta çoğu zaman fark etmediğimiz bir detayı görünür kılıyor, su berrak görünse bile asıl tabloyu analizler ortaya koyuyor.
04.03.2026 günü İnciğez, Akkaya ve Enbiya köylerindeki su izleme noktalarından, ayrıca İhsangazi Belediyesi’ne ait Kalfat Mahallesi Tafracı Sokak Ana Su Deposu’ndan su numuneleri alındı. Numuneler, kimyasal ve mikrobiyolojik değerlendirme yapılması için Kastamonu Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderildi. Çalışmanın amacı, olası riskleri erken yakalamak ve suyun kalitesini düzenli şekilde takip etmek.

Numune alındı, köylerde bilgilendirme de yapıldı
Sahadaki çalışma yalnızca numune almakla sınırlı kalmadı. İhsangazi İlçe Devlet Hastanesi ve Toplum Sağlığı Merkezi personeli, köylerde vatandaşlarla bir araya gelerek içme kullanma sularının önemi, su güvenliği ve çevre sağlığı üzerine bilgilendirme yaptı.

Eğitimlerde ayrıca karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkat edilmesi gereken noktalar da hatırlatıldı. Sağlık ekipleri, kanser taramalarının zamanında yaptırılmasının önemine de değinerek, koruyucu sağlık hizmetlerinin günlük yaşamın bir parçası olması gerektiğini vurguladı.





