Samsun’da Endometriozis Farkındalık Ayı kapsamında dikkat çeken bir etkinlik gerçekleştirildi. Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü öncülüğünde düzenlenen pickleball turnuvasında hem spor yapıldı hem de kadınlarda sık görülen “çikolata kisti” hastalığına dikkat çekildi.
Hekimler Sahada Farkındalık İçin Buluştu
Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı liderliğinde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda hekim katıldı. Turnuva boyunca sporun birleştirici gücü ön plana çıkarken, etkinlik sonunda açılan pankartlarla endometriozis konusunda farkındalık mesajı verildi.

“Her 10 Kadından Birinde Görülüyor”
Etkinlikte açıklamalarda bulunan Opr. Dr. Kayalarlı, hastalığın yaygınlığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Endometriozis yaklaşık her 10 kadından birinde görülmektedir. Özellikle gebelik sorunu yaşayan kadınlarda bu oran yüzde 40'lara kadar çıkarken, ilaç tedavisine yanıt vermeyen kronik kasık ağrısı olan ergenlik çağındaki kızlarda yüzde 75'lere kadar ulaşabilmektedir. Adet sancısı, kronik kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar yaparken ya da dışkılama sırasında ağrı en sık ifade edilen şikâyetlerdir. Bu ağrılar çoğu zaman şiddetlidir ve ilk adet döneminden itibaren başlayabilir"
Tanı Süreci Yıllar Sürebiliyor
Hastalığın yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebileceğini vurgulayan Kayalarlı, bazı hastaların yoğun ağrı nedeniyle sık sık ağrı kesici kullanmak zorunda kaldığını ve acil servise başvurabildiğini belirtti.
Tanı sürecinin uzunluğuna da dikkat çeken Kayalarlı, şu bilgileri paylaştı:
"Hastalığın tanı alması 8 ila 12 yıl kadar sürebilmektedir. Bu süreçte hastalar doğru teşhis ve tedaviye ulaşmakta gecikebilir. Tedavisiz geçen bu süre hastalığın ilerlemesine neden olabilir"

Uzmanlardan Erken Teşhis Uyarısı
Tedavi sürecinin kişiye özel planlandığını ifade eden Kayalarlı, hastanın yaşı, çocuk isteği ve hastalığın evresinin tedavi yöntemini belirlediğini belirtti.
Kayalarlı, kadınlara önemli bir uyarıda bulunarak şunları söyledi:
"Sağlığınız için belirtileri görmezden gelmeyin ve mutlaka bir uzmana başvurun"





