AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan ve ev hanımları ile çalışan anneleri kapsayacağı söylenen emeklilik düzenlemeleri, son günlerde gündemden düşmemeye başladı. Çalışma hayatları olmayan ev hanımlarına isteğe bağlı prim ödemelerinde Aile ve Gençlik Bankası aracılığı ile 3’te 1 oranında destek evrileceği söylenirken çalışan annelere de çocuk sayısı gibi parametreler çerçevesinde yıpranma payının tanımlanacağı konuşulmaya başlandı.

Orta Vadeli Program’ın açıklanması ile birlikte hükümetin yeni dönemde kadınların emeklilik şartlarına yönelik birtakım değişiklikler üzerinde çalışacak olduğu netlik kazanırken güncel durumda ev hanımlarının nasıl emekli olabilecekleri de merak edildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan SGK uzmanlar, evlilik süresine dikkat çekti.

Kovan başı ilave destek geliyor Kovan başı ilave destek geliyor

EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu kişilerin emekli olabilmeleri için yaş, sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamalarını ister. Bu şartlar, sigortalı bir çalışma hayatının içerisinde olmayan ev hanımları için farklı düzlemde değerlendirilir. Sigortalı olarak çalışamayan ev hanımları SGK’nın ‘İsteğe Bağlı Sigorta’ sistemi üzerinden primlerini aylık olarak yatırabilir ve yaş ile gün sayılarını tamamladıktan sonra SGK’ya dilekçe vererek emeklilik başvurusunda bulunabilir.

EMEKLİLİKTE ‘EVLİLİK SÜRESİ’ DETAYI

Şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ev hanımlarına yönelik emeklilik düzenlemeleri dahilinde evlilik süresi de dikkate alınmaktadır. Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için sağlamaları gereken şartlar arasında evlilik tarihi oldukça önemli bir etken olarak göz önünde bulundurulur. 1995 senesinden önce resmi nikah ile evlenmiş olan kadınlar, emeklilik hakkı kazanabilir. SGK uzmanlarından edinilen bilgilere göre en az 25 yıllık evli olan ve doğum tarihi 1970 yılından önce olan ev hanımları, emeklilik için başvuruda bulunabilirler. Elbette ki burada İsteğe Bağlı Sigorta sistemi kapsamında prim ödemelerinin yapılmış olması gerekiyor.