Türkiye'de uzun süredir tartışma konusu olan staj ve çıraklık sürelerinin emekliliğe sayılması konusunda önemli bir adım atıldı. Prim ödenmediği için emeklilik başlangıcında dikkate alınmayan bu sürelerin sigortalılık hesabına dahil edilmesi için Meclis'e resmi bir kanun teklifi sunuldu.
Staj Başlangıcı Emekliliğe Sayılabilir
NTV'nin haberine göre özellikle lise döneminde staj yapan milyonlarca kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilik için geçerli bir sigorta başlangıcı sayılmadığı için mağduriyet yaşıyor. Bu durumu değiştirmek amacıyla Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, TBMM’ye yeni bir yasa teklifi sundu.
Kanun teklifinde, mesleki ve teknik eğitim gören ya da üniversite eğitimi sırasında staj yapan öğrencilerin bu sürelerinin sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.
Teklifin Detayları Neler?
Sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında şu düzenlemeler öneriliyor:
Aday çıraklar, çıraklar, stajyerler ve bursiyerlerin çıraklık ve staj süreleri, belirli koşullarda borçlanılabilecek.
Teklifin yasalaşması hâlinde, bu kişiler geçmişe dönük 3 ay içinde başvurarak staj sürelerini borçlanma yoluyla emekliliğe saydırabilecek.
Borçlanılan gün sayısı kadar sigorta başlangıç tarihi geri çekilecek ve bu durum emeklilik tarihini öne alabilecek.
Staj Mağdurlarına Umut Oldu
Kanun teklifinin yasalaşması durumunda, milyonlarca vatandaşın emeklilikte yaşadığı mağduriyetin giderilmesi hedefleniyor. Bu değişiklik, yıllardır "staj mağdurları" olarak seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar için büyük bir kazanım olabilir.