Kastamonu'nun Daday ilçesinde Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) kapsamında kurulan 1 dekarlık çilek bahçesi, kısa sürede örnek bir başarı hikâyesine dönüştü. 2024 yılında yüzde 100 hibe desteğiyle kurulan demonstrasyon bahçesinden elde ettiği deneyimle üretimini büyüten kadın çiftçi Yücel Çıkırık, bugün toplam 6 dekarlık alanda çilek yetiştiriciliği yapıyor.

1 dekardan 6 dekarlık üretime
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen KDAKP kapsamında Daday ilçesine bağlı Kızılörencik Köyü Afurözü Mahallesi'nde kurulan çilek bahçesi, bölgedeki üreticilere de örnek oldu.

Kadın çiftçi Yücel Çıkırık, proje kapsamında oluşturulan 1 dekarlık çilek bahçesinde edindiği bilgi ve tecrübeyi kendi imkânlarıyla geliştirerek üretim alanını 6 dekara çıkardı. Böylece küçük ölçekli bir demonstrasyon bahçesi, sürdürülebilir bir üretim modeline dönüştü.

Başarı hikâyesi yerinde incelendi
Daday'daki çilek üretim alanı; Bakan Danışmanı Ali Bayraktaroğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Ticaret İl Müdürü İbrahim İriş, Daday Belediye Başkanı Selahattin Yanık, AK Parti Daday İlçe Başkanı Ziya Kabakçı, Daday Ziraat Odası Başkanı Levent Uğuzbalaban, Daday İlçe Müdürü Engin Kocaoğlu ile il ve ilçe müdürlüğü teknik personeli tarafından ziyaret edildi.
Yetkililer, üretim alanında incelemelerde bulunarak yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Minik öğrenciler çilek topladı
Programa Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu öğrencileri de katıldı. Öğrenciler, çilek bahçesinde toprakla buluşup dalından çilek toplama deneyimi yaşadı. Taze çilek yiyen çocukların mutluluğu etkinliğe renk kattı.

Kırsalda kadın girişimciliğine örnek oldu
Kastamonu'da kırsal kalkınmaya katkı sunan KDAKP kapsamında desteklenen üreticilerin başarı hikâyeleri, özellikle kadın girişimciliğinin güçlenmesi açısından dikkat çekiyor.

Daday'da 1 dekarlık hibe destekli bahçeyi 6 dekarlık üretim alanına dönüştüren Yücel Çıkırık'ın hikâyesi, kırsalda üretim yapmak isteyen kadınlar için ilham veren örneklerden biri olarak gösteriliyor.





