Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu İl Başkanı Dilek İlke Karabacak, Trafik Kanunu’nda yapılan son düzenlemeler ve özellikle plaka uygulamalarıyla ilgili vatandaşların yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekti. Karabacak, yaptığı basın açıklamasında yüksek trafik cezaları ve plaka değişim zorunluluğunun vatandaşları ekonomik açıdan zor durumda bıraktığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Son dönemde Trafik Kanunu’nda yapılan değişikliklerle birlikte bazı ihlaller için uygulanan para cezalarının ciddi oranda arttığını ifade eden Karabacak, özellikle araç sahiplerinin bu durumdan büyük endişe duyduğunu söyledi.

“Yüksek Cezalar Vatandaşın Adalet Duygusunu Zedeliyor”

Ilke Karabacak Chp

Karabacak açıklamasında, trafik güvenliğini tehdit eden davranışlara karşı ağır yaptırımlar uygulanmasına kimsenin karşı çıkmayacağını belirterek, cezaların ölçülü olması gerektiğini vurguladı. Yeni düzenlemeler kapsamında bazı ihlaller için 100 bin, 150 bin, hatta 300 bin liraya kadar çıkan para cezalarının gündeme geldiğini hatırlatan Karabacak, bu durumun toplumda rahatsızlık yarattığını dile getirdi.

Vatandaşların çoğunun büyük emekler vererek satın aldığı araçlarını daha konforlu hale getirmek için küçük değişiklikler yaptığını söyleyen Karabacak, multimedya ekranı, ses sistemi veya plaka gibi konular nedeniyle yüksek cezalarla karşılaşmanın adalet duygusunu zedelediğini ifade etti.

APP Plaka Tartışması Vatandaşları Endişelendiriyor

Basın açıklamasında özellikle “APP plaka” olarak bilinen plaka türüne ilişkin yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Karabacak, teknik bir detay olarak görülen bu plaka uygulamasının vatandaşlar arasında ciddi bir kafa karışıklığına neden olduğunu belirtti.

Karabacak’ın açıklamasına göre, birçok vatandaş plakasını resmi yollarla bastırarak aracına taktı. Şoförler Odası’na gidip ücretini ödeyerek plaka bastıran ve yıllarca aynı plakayı kullanan araç sahipleri, bugüne kadar araç muayenelerinden ve trafik kontrollerinden sorunsuz bir şekilde geçti.

Ancak son düzenlemelerle birlikte harflerin kalın olması gibi gerekçelerle bu plakaların değiştirilmesinin istendiğini belirten Karabacak, vatandaşların 1 Nisan’a kadar plaka değişikliği yapmaları gerektiğinin ifade edildiğini söyledi. Aksi halde araç sahiplerinin yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalabileceği yönündeki uyarıların vatandaşları tedirgin ettiğini dile getirdi.

Plaka Değişim Ücretleri Tepki Çekiyor

Karabacak, plaka değişimi için ödenmesi gereken ücretlerin de vatandaşlar için ayrı bir yük oluşturduğunu belirtti. Mevcut uygulamada plaka değişimi için notere yaklaşık 421 lira, Şoförler Odası’na ise 850 lira ödeme yapılması gerektiğini ifade eden Karabacak, bu durumun ekonomik açıdan zor günler geçiren vatandaşlar için ciddi bir maliyet anlamına geldiğini söyledi.

Özellikle karekodlu, mühürlü ve hologramlı olarak basılan plakaların Şoförler Odası tarafından hazırlanmış olduğunu hatırlatan Karabacak, bu plakaların değiştirilmesi gerekiyorsa bunun maliyetinin vatandaşa yüklenmemesi gerektiğini dile getirdi.

“Vatandaşın Mağduriyeti Giderilmeli”

Karabacak açıklamasının sonunda devletin temel görevinin vatandaşları cezalarla zor durumda bırakmak olmadığını vurguladı. Kamu otoritelerinin önceliğinin adaleti sağlamak ve ortaya çıkan mağduriyetleri ortadan kaldırmak olması gerektiğini ifade eden Karabacak, plaka değişimi zorunluluğunun yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Plakaların resmi kurumlar tarafından basıldığını hatırlatan Karabacak, eğer bu plakaların değiştirilmesi gerekiyorsa vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmadan yenilenmesi gerektiğini belirtti. Böylece hem vatandaşın mağduriyetinin önüne geçileceğini hem de uygulamaya yönelik tartışmaların sona ereceğini söyledi.

Son dönemde artan trafik cezaları ve plaka düzenlemeleriyle ilgili tartışmalar sürerken, vatandaşlar ise uygulamaların daha adil ve anlaşılır hale getirilmesini talep ediyor. Yetkililerin konuyla ilgili nasıl bir adım atacağı ise merakla bekleniyor.

Kaynak: CHP Kastamonu İl Başkanlığı