Adalet Bakanlığı bünyesinde faili meçhul dosyalara yönelik başlatılan yeni inceleme süreci, Türkiye genelinde yıllardır aydınlatılamayan birçok ölümü yeniden gündeme taşıdı. Bayramdan sonra bine yakın dosyanın daha değerlendirmeye alınacağı belirtilirken, bu gelişme Kastamonu’da da uzun süredir hafızalardan silinmeyen Muhiddin Sağlam cinayetini yeniden tartışılır hale getirdi.

Kastamonu Üniversitesi Genel Sekreteri Muhiddin Sağlam’ın 27 Aralık 2012’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi, kentte derin iz bırakan olaylardan biri olmuştu. Aradan geçen yıllara rağmen olayın tüm yönleriyle aydınlatılamaması, Sağlam dosyasının Kastamonu kamuoyunda hâlâ cevap bekleyen başlıklar arasında yer almasına neden oluyor.

Kastamonu’da gözler Muhiddin Sağlam dosyasına çevrildi

Adalet Bakanlığı tarafından faili meçhul olaylara ilişkin yürütülen çalışma kapsamında daha önce 638 dosyanın yeniden ele alındığı açıklanmıştı. Yeni süreçle birlikte 81 ilde bini aşkın dosyanın daha raftan indirileceği ifade edilirken, Kastamonu’da da “Muhiddin Sağlam cinayeti bu kapsamda yeniden incelenecek mi?” sorusu öne çıkmaya başladı.

Muhiddin Sağlam (4)

Sağlam’ın öldürülmesi, yalnızca bir adli olay olarak değil, Kastamonu’nun yakın dönem hafızasında yer eden sarsıcı gelişmelerden biri olarak hatırlanıyor. Üniversitedeki görevi nedeniyle kamuoyunun yakından takip ettiği olay, o dönem şehirde geniş yankı uyandırmıştı.

Türkiye gazetesinin haberine göre dikkat çeken dosyalar listede

Türkiye gazetesinin haberine göre; Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova, Kazakistan uyruklu Yeldana Kaharman ve 2011 yılında Antalya’daki Rixos Otel lojmanında hayatını kaybeden Burak Oğraş’ın dosyalarının da yeniden değerlendirilecek dosyalar arasında yer aldığı belirtildi.

Bine Yakın Dosya Incelenecek Gözler Kastamonu’daki Muhiddin Sağlam Cinayetinde (2)

Nadira Kadirova, 2019 yılında Ankara’daki evinde ölü bulunmuş, olay kayıtlara silahla intihar olarak geçmişti. Yeldana Kaharman ise aynı yıl Elazığ’da evinde yaşamını yitirmiş, ölümü intihar olarak değerlendirilmişti. Burak Oğraş’ın 2011 yılında Antalya’da hayatını kaybetmesiyle ilgili dosyada ise ilerleyen yıllarda hazırlanan raporlar, olayın yeniden tartışılmasına neden olmuştu.

Bine Yakın Dosya Incelenecek Gözler Kastamonu’daki Muhiddin Sağlam Cinayetinde (1)-1

Kastamonu kamuoyu cevap bekliyor

Faili meçhul dosyaların yeniden ele alınacak olması, yalnızca ulusal çapta bilinen olayları değil, şehirlerin hafızasında yer eden yerel dosyaları da yeniden gündeme taşıdı. Kastamonu’da Muhiddin Sağlam cinayetinin bu süreçte yeniden değerlendirilip değerlendirilmeyeceği merak ediliyor.

Muhiddin Sağlam (2)

Henüz Sağlam dosyasının yeni inceleme listesinde yer aldığına dair resmi bir açıklama bulunmasa da, Adalet Bakanlığı’nın başlattığı çalışma kentte dikkatle takip ediliyor. Kastamonu kamuoyunda beklenti, yıllardır cevabı aranan bu cinayetin de yeniden ve kapsamlı şekilde ele alınması yönünde.

İlgili Haber

14 yıldır çözülemedi: Kastamonu’daki dosya yeniden gündemde

Kaynak: Haber Merkezi