Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir programı kapsamında Ayvalık’taki fabrika ziyaretinin ardından Gönen ilçesinde bulunan Gönen Organize Tarım Bölgesi Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Bölgedeki çalışmaları yerinde inceleyen Yumaklı’ya Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur, Balıkesir Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün ve Balıkesir Orman Bölge Müdürü Musa Şen de eşlik etti.
‘Dünyayla Rekabet Teknoloji Entegrasyonu ile Mümkün’
Ziyarette değerlendirmelerde bulunan Bakan Yumaklı, tarımın yalnızca ekonomik değil aynı zamanda stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin son 23 yılda tarım alanında önemli bir kapasite artışı sağladığını belirten Yumaklı, üretim gücünün hem iç piyasayı beslediğini hem de ihracatla ülke ekonomisine katkı sunduğunu ifade etti.
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal hasılasının yaklaşık 33 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, ‘Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci sıradayız. Dünyada rekabet edebilmek için güncel teknolojinin tarıma entegre edilmesi gerekir’ dedi.
Gönen’de Dev Tarım Yatırımı
Gönen Organize Tarım Bölgesi’nin stratejik konumuna dikkat çeken Yumaklı, projenin hem ulaşım hem de lojistik açısından büyük avantajlar sunduğunu söyledi. İstanbul’a ve limanlara yakınlığıyla öne çıkan bölgenin tarımsal üretim için önemli bir merkez olacağını belirtti.
Toplam 8 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan projede 120 sera ve 93 sanayi parseli olmak üzere 213 parsel yer alıyor. Bölge, jeotermal, güneş, rüzgar ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenen çevre dostu bir üretim modeli sunacak.
10 Bin Kişilik İstihdam Hedefi
Organize tarım bölgelerinin illerde üretim üsleri haline geldiğini vurgulayan Yumaklı, Türkiye genelinde 42 ilde 61 organize tarım bölgesinin planlandığını açıkladı. Bunlardan 45’inin tüzel kişilik kazandığını, 20’sinin altyapısının tamamlanarak yatırımcılara açıldığını ifade etti.
Şu anda üretime geçen bölgelerde yaklaşık 10 bin kişilik istihdam sağlandığını belirten Bakan Yumaklı, bu alanlarda 60 bin ton bitkisel ürün ve 160 bin büyükbaş hayvancılık üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Bu üretimin ekonomiye yaklaşık 20 milyar lira katkı sağladığı da paylaşıldı.
1 Milyar Dolarlık İhracat Potansiyeli
Gönen Organize Tarım Bölgesi’nin tamamlanmasıyla birlikte önemli bir üretim merkezi olacağını ifade eden Yumaklı, hedeflenen yıllık üretimin 250 bin ton meyve ve sebzeye ulaşacağını belirtti. Proje kapsamında 10 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Yumaklı ayrıca, 45 organize tarım bölgesinin tamamının faaliyete geçmesiyle 1,1 milyon ton üretim ve yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat hedeflendiğini söyledi. Bölgenin modern tarım teknolojileriyle donatılacağını ve 12 ay boyunca üretim yapılabileceğini de vurguladı.
Çevre Dostu ve Yüksek Teknolojili Üretim Modeli
Gönen’deki projenin sıfır atık ve düşük karbon salınımı prensibiyle hayata geçirileceğini belirten Yumaklı, tüm seraların tam otomasyon sistemleriyle çalışacağını ifade etti. Enerjinin tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlanacağı projede, paketleme ve işleme tesisleriyle entegre bir üretim modeli kurulacak.
Ziyaretin ardından Bakan Yumaklı, Gönen Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde devam eden altyapı çalışmalarını yerinde inceledi.





