Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMEA) Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli ile Türkiye Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy’in başkanlık ettiği heyet Bakü’de kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasında köklü bir geçmişe dayanan bilimsel, kültürel ve akademik iş birlikleri geniş kapsamlı şekilde değerlendirildi.
“Bir Millet, İki Devlet” Vurgusu
Toplantıda konuşan AMEA Başkanı Prof. Dr. Habibbeyli, Azerbaycan–Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan “Bir millet, iki devlet” anlayışının, son yıllarda stratejik müttefiklik düzeyine ulaştığını ifade etti. Habibbeyli, özellikle bilim ve akademik çalışmalar açısından temasların güçlenmesinin Türk dünyasının bilimsel bütünleşmesine önemli katkı sunduğunu belirtti.
Ayrıca edebiyat, kültür ve eğitim alanlarında yürütülen ortak projelerin hem Azerbaycan hem de Türkiye için yüksek değer taşıdığını söyledi.
Türkoloji Kurultayı’nın 100. Yılı İçin Hazırlıklara Detaylı Sunum
Görüşmede Prof. Dr. Habibbeyli, Birinci Türkoloji Kurultayı’nın 100. yıl dönümüne ilişkin hazırlık süreci hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Bu önemli dönüm noktasının, Türk dünyasının entelektüel mirasını yeniden değerlendirme fırsatı sunduğunu vurgulayan Habibbeyli, 100. yıl etkinliklerinin Türkoloji alanında yeni perspektifler ve akademik açılımlar getireceğini ifade etti.
Yunus Emre Enstitüsü’nden Kültürel Proje Sunumu
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy toplantıda, Enstitü’nün dünya genelindeki kültürel faaliyetleri ve yürüttüğü uluslararası projeler hakkında bilgi verdi. Aliy, Türkoloji Kurultayı'nın 100. yılı için sürdürülen çalışmaların AMEA ile olan iş birliğini daha da güçlendirdiğini belirtti.
“AMEA ile iş birliğinin genişletilmesi her iki kurum için yeni fırsatlar doğuruyor” diyen Aliy, ortak projelerin sürdürülebilirliğinin önemine dikkat çekti.
Toplantı Karşılıklı Hediye Takdimiyle Tamamlandı
Toplantının sonunda taraflar karşılıklı olarak hediye takdiminde bulundu. Görüşmeye Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız ile Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Gökhan Seyhan da katılım sağladı.
Bu önemli buluşma, iki ülkenin akademik ve kültürel bağlarının daha da güçlendiğini bir kez daha gösterdi.






