2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ardından AYT Matematik testinde yer alan 23. soru için başlayan tartışma yargıya taşındı. Sınav sonrası yapılan değerlendirmede sorunun doğru cevabının değiştirilmesi, özellikle sınava giren adaylar ve aileleri tarafından yakından takip edilen bir süreci beraberinde getirdi.

ÖSYM, sınavın ardından yaptığı incelemelerde Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testindeki 20. soruyu iptal etmişti. Kurum ayrıca AYT Matematik testinin 23. sorusunda doğru cevabı “C” seçeneğinden “A” seçeneğine güncellemişti. Bu kararın ardından söz konusu sorunun iptal edilip edilmemesi gerektiği tartışma konusu oldu.

Tartışmalı soru için dava açıldı

Sakarya’da yaşayan üniversite adayı Doruk Kerem Atam, AYT Matematik testindeki 23. soruya ilişkin hukuki süreç başlattı. Açılan davada, cevap anahtarının değiştirilmesi yerine sorunun tamamen iptal edilmesi gerektiği savunuldu.

Dava süreciyle birlikte gözler idare mahkemesinden gelecek karara çevrildi. Mahkemenin vereceği karar, sınava giren adayların puan hesaplamaları açısından önem taşıyor.

Yks Heyecanı Başlıyor Milyonlarca Aday Yarın Tyt’de Ter Dökecek (1)

Bilirkişi incelemesi yapılması bekleniyor

Benzer sınav davalarında mahkemelerin çoğunlukla alanında uzman akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyetinden teknik rapor istediği biliniyor. Bu dosyada da mahkemenin öncelikle başvuruyu değerlendirmesi, ardından ÖSYM’den savunma talep etmesi bekleniyor.

Daha sonra oluşturulacak bilirkişi heyetinin, AYT Matematik 23. sorusunu teknik açıdan inceleyerek rapor hazırlaması öngörülüyor. Mahkeme, bu rapor ve tarafların beyanları doğrultusunda kararını verecek.

Soruya ilişkin iptal kararı çıkması halinde, puan hesaplamalarında yeni bir değerlendirme yapılması ihtimali bulunuyor. Bu nedenle süreç, tercih dönemine hazırlanan adaylar tarafından dikkatle izleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi