Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı canlı yayında Ceza İnfaz Kanunu’na dair yürütülen yeni düzenlemeleri kamuoyuyla paylaştı. Suçlara verilen cezaların artırılacağını belirten Tunç, pek çok suç türüne yönelik yaptırımların yeniden belirleneceğini açıkladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TV100’de yayımlanan Eşit Ağırlık programında cezai düzenlemelere dair detayları ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Tunç, şu ifadeleri kullandı:
“Kasten Yaralama” ve “Silahla Ateş Etme” Suçlarında Cezalar Artıyor
Bakan Tunç, “Kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama ve tehdit suçlarının cezaları belirli bir miktar artırılmaktadır. Meskûn mahalde silahla ateş etme suçunun cezası artırılmakta, kurusıkı silahlar da suçun (1 yıldan 5 yıla kadar hapis) kapsamına alınmaktadır. Bu suçun düğün, nişan ve asker uğurlaması gibi yerlerde işlenmesi halinde ceza yaptırımları yarısından bir katına kadar artırılacak” ifadelerini kullandı.
Alkol ve Uyuşturucu Etkisiyle Araç Kullananlara Daha Ağır Yaptırımlar Geliyor
Alkollü veya uyuşturucu etkisindeyken araç kullananlara yönelik cezaların da sertleşeceğini ifade eden Tunç, “Alkol ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma suçunun cezası (6 aydan 2 yıla kadar hapis) artırılmaktadır. Trafikte yol kesme müstakil suç (1 yıldan 3 yıla kadar hapis) olarak düzenlenmektedir” dedi. Ayrıca örgüt adına suç işleyen kişilere yönelik cezaların da yeniden şekillendirileceğini söyledi.
Yaş ve Sağlık Durumuna Göre Konutta İnfaz Süresi Uzatılacak
Konutta infaz uygulamasının kapsamının genişletileceğini belirten Tunç, “Kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 1 yıldan 3 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 2 yıldan 4 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 4 yıldan 5 yıla çıkarılmaktadır. Ayrıca 80 yaşını bitirmiş kişiler bakımından 6 yıla kadar olan hapis cezasının konutta infazına karar verilebilmesine imkân tanınmaktadır” dedi.
Hastalık ve Doğum Gibi Durumlarda Konutta Cezaya Yeni Düzenleme
Hastalık, engellilik ve doğum gibi özel durumlara yönelik infaz süresinin artırılacağını da belirten Tunç, “Hastalık ve engellilik nedeniyle 5 yıl yerine 10 yıla kadar hapis cezasının, doğum nedeniyle ise 3 yıl yerine 5 yıla kadar hapis cezasının konutta infazına karar verilebilmesi öngörülmektedir” şeklinde konuştu.