Kastamonu’nun Tosya ilçesinde saat 20.39 sıralarında küçük çaplı bir sarsındı kaydedildi.
Depremin Merkez Üssü Musaköy Olarak Açıklandı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan bilgilere göre, deprem saat 20.39 civarında kaydedildi. Sarsıntının merkez üssünün Kastamonu’nun Tosya ilçesine bağlı Musaköy bölgesi olduğu bildirildi. Yaklaşık 1 büyüklüğünde ölçülen depremin yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği öğrenildi.

Yetkililerden alınan ilk bilgiler doğrultusunda, deprem çevre mahallelerde belirgin şekilde hissedilmedi. Ancak özellikle kırsal kesimde yaşayan bazı vatandaşların sarsıntıyı çok hafif şekilde algıladığı ifade edildi.

1943 Tosya-Ladik Depremi Yeniden Gündeme Geldi
Yaşanan küçük çaplı sarsıntı, ilçede geçmişte meydana gelen büyük depremleri yeniden gündeme taşıdı. Özellikle 1943 yılında yaşanan ve yaklaşık 7,5 büyüklüğünde olduğu belirtilen Tosya-Ladik depremi, hafızalarda tazeliğini koruyor. 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği bu büyük felaket, bölgenin deprem riski açısından ne denli hassas bir konumda olduğunu yeniden ortaya koydu.
Uzmanlar, bu tür düşük şiddetli depremlerin genellikle enerji boşalması olarak değerlendiriyor.

Uzmanlardan Vatandaşlara Uyarı
Uzmanlar, küçük depremlerin dahi deprem gerçeğini hatırlatması açısından önemli olduğuna dikkat çekiyor. Olası daha büyük sarsıntılara karşı yapı güvenliğinin gözden geçirilmesi, acil durum planlarının hazırlanması ve deprem çantası bulundurulmasının hayati önem taşıdığı ifade ediliyor.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde meydana gelen bu son sarsıntı herhangi bir olumsuzluğa yol açmasa da, bölgenin tarihsel deprem geçmişi göz önüne alındığında bilinçli ve hazırlıklı olmanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıktı.
İLGİLİ HABER





