Kamuoyunda “Terörsüz Türkiye” düzenlemesi olarak anılan Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 468 milletvekilinin oyuyla kabul edilerek yasalaştı.

Düzenlemeyle, terör örgütünün faaliyetleri kapsamında işlenen bazı suçlara ilişkin infaz hükümleri belirli şartlara bağlanırken, yasanın uygulanabilmesi için örgütün fiili varlığının sona ermesi ve silahların teslim edilmesi şartı getirildi.

Yasanın uygulanması için kritik şart

Kanunun uygulanabilmesi için PKK/KCK terör örgütünün fiili varlığına son verdiğinin ve kontrolünde bulunan silah ve mühimmatın teslim edildiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi gerekiyor.

Bu tespitin ardından Milli Güvenlik Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlanması da düzenlemenin uygulanması için öngörülen şartlar arasında yer alıyor.

Yasa kapsamında, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen bazı suçlardan hüküm giyenler için cezaların infazının belirli sürelerle ertelenmesine ilişkin hükümler bulunuyor.

Terörsüz Türkiye Yasalaştı

Bazı suçlar kapsam dışında tutuldu

Düzenlemede kapsam dışında bırakılan suç ve cezalar da yer alıyor.

Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen kasten öldürme suçundan mahkum olanlar ile 1 Haziran 2005 tarihinden önce işlenen suçlar nedeniyle müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilenler, söz konusu infaz düzenlemesinden yararlanamayacak.

Diğer kapsamdaki suçlardan toplam 15 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olan hükümlülerin cezalarının infazının 5 yıl süreyle ertelenmesi öngörülüyor.

15 yıldan fazla hapis cezası bulunanlar ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar açısından ise infazın 10 yıl süreyle ertelenmesine yönelik düzenleme bulunuyor.

Bu işlemlerin infaz hakiminin kararıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Örgüt mensuplarının getirdiği malzemeler kayıt altına alınacak

Yasa kapsamında silah bırakma sürecine ilişkin de çeşitli hükümler bulunuyor.

Örgüt mensuplarının beraberinde getirdiği veya beyan ettiği silah, mühimmat, araç, gereç, patlayıcı madde ve diğer malzemeler kayıt altına alınacak.

Bu malzemelerin kayıt altına alınmasıyla birlikte teslim ve tasfiye sürecinin resmi olarak takip edilmesi amaçlanıyor.

Süreci kurul takip edecek

Düzenlemenin uygulanmasının takibi ve değerlendirilmesi için özel bir kurul oluşturulacak.

Kurula Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlık edecek. Kurulda Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri yer alacak.

Kurulun, kanunun uygulanmasına ilişkin faaliyetleri takip etmesi ve süreci değerlendirmesi öngörülüyor.

Kaynak: TRT Haber