TBMM Milli Savunma Komisyonu, şehit aileleri ile gazilerin haklarına yönelik düzenlemeleri içeren "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni görüşmek üzere toplandı. Teklifte şehit yakınları, gaziler ve vazife malulleriyle ilgili çeşitli düzenlemeler yer alıyor.

Teklif komisyonda ele alındı

TBMM Milli Savunma Komisyonu, Komisyon Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar başkanlığında toplandı.

Toplantıda konuşan Hulusi Akar, kanun teklifinin hazırlanması sürecinde şehit aileleri, dernekler, vakıflar ve ilgili bakanlıklarla çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, teklifin 3 Ağustos itibarıyla komisyona sevk edildiğini söyledi.

Yedi başlıkta düzenleme öngörülüyor

Kanun teklifinin ilk imza sahiplerinden AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, teklif kapsamında 7 ana başlıkta 10 farklı grubun taleplerine yönelik düzenlemeler bulunduğunu ifade etti.

Çelebi, teklif ile şehit anne ve babalarına bağlanan aylıklara ilişkin asgari gelir güvencesinin güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Gaziler ve vazife malulleri için yeni haklar

Teklifte, terörle mücadelede yaralanmasına rağmen malul sayılmayan personele yönelik düzenlemeler de yer alıyor. Belirlenen şartları taşıyan kişilerin, 1005 sayılı Kanun kapsamındaki sosyal haklardan yararlanabilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Ayrıca bakıma muhtaç gaziler ve vazife malulleri için sağlanan evde bakım desteğinin artırılması, 15 Temmuz'da yaralanan ancak malul sayılmayan gazilere aylık bağlanması ve bazı personel gruplarının aylıklarında artış yapılması da teklif kapsamında bulunuyor.

Yeniden muayene yaş sınırı artırılıyor

Teklifte, vazife malulü er ve erbaşlar için yeniden muayene yaş sınırının 41'den 55'e çıkarılması öngörülüyor.

Bunun yanı sıra terörle mücadelede görev alan ve 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki malul sayılmayan personelin gösterge aylıklarının artırılması ile belirlenen sosyal haklardan yararlanmalarına yönelik düzenlemeler de kanun teklifinde yer alıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı