Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı tarafından Kastamonu İli ve Taşköprü İlçesinin tarihi, kültürel değerlerinin tanıtımı amacıyla   ‘Paflagonya Rotası’ basın gezisi düzenledi.

pompeipolis (2)

Paflagonya Rotası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan Kastamonu ve Taşköprü'yü ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtarak turizmi canlandırmayı amaçlıyor. Bu etkinlikle birlikte, bölgenin benzersiz mirası ve turistik potansiyeli daha geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyor.

Gezinin Taşköprü ilçesindeki etkinlik alanı; Pompeiopolis Antik Kenti’ydi. Etkinlik kapsamında Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’dan gelen 6 basın mensubu katıldı. Geziye Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fahrettin Şenoğlu’da eşlik etti.
pompeipolis (5)

Peki Ya Pompeiopolis Antik Kenti Nerede ?

Taşköprü İlçesi'nin merkezinde konumlanan antik kent, M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Bu tarihî kent, Zımbıllı Tepesi'nin akropol olarak kullanıldığı ve çevresindeki düz alanın Pompeiopolis'in yerleşim alanını oluşturduğu öne çıkan bir tarihi zenginliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Antik yerleşim, kapalı höyük formunda bulunmaktadır ve gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda ortaya çıkan mimari parçalar, Taşköprü İlçesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca, bu zengin mirasın bir parçası olarak kazılardan çıkan eserler ve mozaikler, Kastamonu Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır.

19 Mayıs'a giden yolda Taşköprü'nün vatansever iş adamı! 19 Mayıs'a giden yolda Taşköprü'nün vatansever iş adamı!

Pompeiopolis antik kenti ve çevresindeki kalıntılara dair herhangi bir iz bulunmamakla birlikte, Kastamonu Müzesi tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, son derece iyi durumda mozaik döşemeler ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda, Taşköprü'ye adını veren köprü, Roma dönemine ait bir eser olup, 150 metre uzunluğunda ve beş gözlü bir yapıdır.

pompeipolis (1)pompeipolis (6)pompeipolis (4)
( Deniz Çam )