Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki bir köyden İstanbul’a göç eden Mustafa Usta, 1890 yılında Aksaray’da turşuculuk yapmaya başladı. Oğlu dünyaya geldiğinde aile adaklarını yerine getirmek için Eyüp’te kurban kesti. Daha sonra hem evlerini hem de dükkânlarını Kocamustafapaşa’ya taşıyan aile, kazançlı işleri sayesinde refah içinde yaşamaya başladı.

Çocukluk Yılları ve İlk Eğitim

Hüsamettin Bozok, varlıklı bir ortamda büyüdü. Küçük yaşta mahalle mektebinde eğitim aldı, Kuran okumayı ilerletti. Okuma merakıyla dikkat çeken Bozok, çocuk yaşta “Karagöz” ve “İkdam” gazetelerini takip etti. Babasının aldığı kitaplarla edebiyata ilgisi arttı ve ilk okuduğu eser “Hikâye-i Şabur Çelebi” oldu.

Eğitim ve Edebiyata Adım

1916’da İstanbul’da dünyaya gelen Bozok, Kocamustafapaşa İlkokulu, Davutpaşa Ortaokulu ve Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. İlk yazısı 1936’da Yeni Adam dergisinde yayımlandı. 1936-1941 yılları arasında derginin yazı işleri yardımcılığını yürüttü.

Bu yıllarda tiyatro eleştirileri ve çevirileriyle dikkat çeken Bozok, öğretmenlik ve gazetecilik yaptı. 1940’ta “Emile Zola”, 1941’de “Portreler” adlı kitaplarını çıkardı.

Taşköprü'den Çıkan Yol Edebiyatla Taşlandı 12

Yeditepe Dergisi ve Yayıncılık

1950’de kurduğu Yeditepe dergisi, onun edebiyat dünyasındaki en büyük mirası oldu. Daha sonra Yeditepe Yayınlarını kurarak pek çok genç yazara destek verdi. 1954’te başlattığı Yeditepe Şiir Armağanı 13 yıl boyunca yılın en beğenilen kitabına verildi.

Taşköprü'den Çıkan Yol Edebiyatla Taşlandı 1

Kültür ve Basın Alanındaki Görevleri

1965-1972 arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin basın müşavirliğini üstlenen Bozok, 1974-1975 yıllarında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda aynı görevi yürüttü. Ayrıca Meydan Larousse ve Cumhuriyet Ansiklopedisi için tiyatro ve opera maddeleri kaleme aldı.

Ödüller ve Vefat

1997’de Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve SİYAD Onur Ödülü alan Bozok, 29 Ekim 2008’de Burhaniye’de hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul Silivrikapı Mezarlığına defnedildi.

Kitapları

  • Emile Zola (1940)
  • Portreler (1941)

Kaynak: Haber Merkezi