Kastamonu’da engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen önemli bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçiriliyor. Taşköprü Bedensel ve Zihinsel Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan ve “HAYATA KATIL (HAKA)” adı verilen projenin imza töreni, Kastamonu Valiliği’nde gerçekleştirildi. Proje, Taşköprü Kaymakamlığı, Taşköprü Belediyesi ve Taşköprü Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülecek ve yaklaşık 500 bin TL hibe desteği ile hayata geçirilecek.
Geniş Katılımlı İmza Töreni
Valilik makamında düzenlenen imza törenine Kastamonu Valisi Meftun Dallı başta olmak üzere; Taşköprü Kaymakamı Abdullah Demirdağ, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdür Vekili Pınar Başbilen, Taşköprü İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Şirin, Taşköprü Bedensel ve Zihinsel Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Özkan katıldı.
Amaç: Daha Bağımsız ve Aktif Bir Yaşam
Vali Meftun Dallı yaptığı konuşmada, projenin temel amacının engelli bireylerin sosyal hayata daha aktif katılımını sağlamak olduğunu vurguladı. Dallı, rekreasyonel etkinlikler aracılığıyla bireylerin hem fiziksel hem de sosyal açıdan gelişim göstereceğini belirterek, “Bu proje ile engelli bireylerimizin yaşam kalitesini artırmayı, sosyal becerilerini geliştirmeyi ve bağımsızlık düzeylerini yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.
Taşköprü’nün proje üretme konusunda örnek bir ilçe olduğunu ifade eden Dallı, projeye katkı sunan tüm kurum ve kişilere teşekkür etti.
Üçüncü Ortak Proje: Başarı Devam Ediyor
Taşköprü Kaymakamı Abdullah Demirdağ ise HAKA projesinin, dernekle birlikte yürütülen üçüncü proje olduğunu belirtti. Önceki projelerde elde edilen başarıların yeni çalışmalara ilham verdiğini dile getiren Demirdağ, özellikle geçtiğimiz yıl düzenlenen Samsun gezisinin katılımcılar üzerinde büyük memnuniyet yarattığını ifade etti.
Demirdağ, bu yıl ise Sinop ve Cide ilçelerine geziler düzenleneceğini, bu etkinliklerin hem sosyal etkileşimi artıracağını hem de engelli bireylerin farklı deneyimler kazanmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Spor, Sanat ve Eğitim Bir Arada
Projenin içeriği oldukça kapsamlı. Taşköprü İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Şirin, engelli bireylerin obezite riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle projede spor faaliyetlerine özel önem verildiğini belirtti. Uyarlanmış spor etkinlikleri sayesinde bireylerin fiziksel gelişimlerinin destekleneceğini ifade eden Şirin, güvenli ve planlı bir şekilde yürütülecek spor çalışmalarının düzenli olarak yapılacağını söyledi.
Bunun yanı sıra projede şu etkinlikler de yer alıyor:
- Yürüyüş ve kondisyon aktiviteleri
- Tarımsal üretim çalışmaları (sera faaliyetleri)
- Yemek ve pasta atölyeleri
- Geri dönüşüm ve çevre bilinci etkinlikleri
- Sanatsal çalışmalar ve ebru eğitimi
- Yüzme etkinlikleri ve doğa gezileri
Bu etkinliklerin her biri, engelli bireylerin hem fiziksel hem de sosyal becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor.
İş Birliğiyle Güçlenen Bir Model
Proje, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının güçlü iş birliğinin başarılı bir örneği olarak öne çıkıyor. Taşköprü’deki kurumlar arası koordinasyonun sahaya etkin şekilde yansıtıldığını belirten yetkililer, bu modelin diğer ilçelere de örnek olabileceğini ifade ediyor.
Daha Fazla Farkındalık ve Destek Hedefleniyor
HAKA projesinin en önemli hedeflerinden biri de toplumsal farkındalığı artırmak. Engelli bireylerin sosyal hayatta daha görünür olması ve toplumun bu konuda daha bilinçli hale gelmesi amaçlanıyor.
Proje tamamlandığında, katılımcıların sosyal hayata daha güçlü şekilde entegre olması, fiziksel sağlıklarının iyileşmesi ve özgüvenlerinin artması bekleniyor. Kastamonu’da başlatılan bu anlamlı çalışma, engelli bireylerin hayatına dokunarak onların daha aktif ve mutlu bir yaşam sürmelerine katkı sağlamayı hedefliyor.





