Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 2020 yılında çıkan büyük orman yangınının ardından yürütülen yeniden ağaçlandırma çalışmaları, bölgeyi adım adım eski yeşil görünümüne kavuşturuyor.

Derekaraağaç köyü sınırlarında 2 Eylül 2020’de başlayan ve 3 gün boyunca süren yangın, bin 256 hektarlık ormanlık alanı küle çevirmişti. Yangının ardından harekete geçen Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 5 yıldır aralıksız sürdürdüğü çalışmalarla bölgenin tekrar yeşermesini sağlıyor.

Yangın Sonrası Yoğun Çalışma: Milyonlarca Tohum Toprakla Buluştu
Yangının söndürülmesinin ardından bölgede ilk olarak hasar tespit ve yanan ağaçların kaldırılması çalışmaları gerçekleştirildi.

Toprak işleme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, yeniden ağaçlandırma aşamasına geçildi. Tosya ve Taşköprü ormanlarından toplanan 302 ton kozalaktan elde edilen tohumlar, Daday Fidanlık Şefliği’nde ayrıştırıldı.

2021 ve 2022 yıllarında yapılan serpme ve çizgi ekimi yöntemiyle 319 milyon karaçam ve 94 milyon sarıçam tohumu yangın sahasına ekildi. Böylece toplamda 413 milyon tohum toprakla buluştu.

Eğimli ve tohum ekimine uygun olmayan alanlara ise son 5 yılda 870 bin fidan dikildi. Bunun yanında köy yerleşim yerleri ve yol kenarlarında yangına daha dirençli bir orman dokusu oluşturmak amacıyla akasya, kızılcık ve badem gibi yapraklı türler tercih edildi.

“Bin 250 Futbol Sahası Büyüklüğünde Bir Alan Yeniden Yeşeriyor”
Kırkçam Orman İşletme Şefi Mehmet Oral, 2020 yılında yanan bölgenin büyüklüğünün yaklaşık bin 250 futbol sahasına denk geldiğini ifade ederek, 1957’de aynı bölgede yaşanan ve 7 bin hektarın zarar gördüğü büyük yangını da hatırlattı.

Oral, “Ağabeylerimizin zamanında yeniden ormanlaştırdığı bu alanı, biz de aynı kararlılıkla tekrar ayağa kaldırıyoruz” dedi.

Oral, ayrıca yangında zarar gören Derekaraağaç köyündeki 4 evin ORKÖY destekleriyle yeniden inşa edildiğini de belirtti.

“2030’da Ormanın Yeniden Kapandığını Göreceğiz”

Ağaçlandırma çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Oral, bölgede 5 yıl boyunca 80-90 kişilik ekiplerle 150 günü aşan bakım ve temizlik çalışmaları yapıldığını söyledi.

Oral, “Tohumların büyük bölümü filizlendi ve fidanlar sağlıklı bir şekilde büyüyor. 10-15 yıl içinde, yani 2030’a gelindiğinde bu alanın yeniden orman örtüsüyle kaplandığını göreceğiz” diyerek umut verici tabloyu paylaştı.

Vatandaşlara Uyarı: Orman Yangınlarına Karşı Daha Fazla Dikkat

Oral, tüm çabalara rağmen ormanların korunmasında en büyük sorumluluğun vatandaşlara da düştüğünü belirterek, özellikle yaz aylarında dikkat ve tedbir çağrısında bulundu.





