Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 2017 yılında kurulan Kent Tarihi Müzesi, 8 yılda ilçe merkez nüfusunun yaklaşık 6 katı kadar ziyaretçiyle dikkat çekti.

1850’li yıllarda Redif Taburu Binası olarak inşa edilen ve uzun yıllar farklı kurumlarca kullanılan tarihi yapı, 2017 yılında Taşköprü Belediyesi tarafından restore edilerek Kent Tarihi Müzesi’ne dönüştürüldü.

İlçe merkezinde 16 bin 696 kişinin yaşadığı Taşköprü’de, müze şimdiye kadar 100 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayarak büyük ilgi gördü.

Ziyaretçilere 2 bin yıllık geçmişe sahip Pompeiopolis Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerden, coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağına kadar birçok kültürel ve tarihi değer tanıtılıyor. Ayrıca bölgede yaygın olan geleneksel giyim-kuşam örnekleri, tarımsal üretim süreçleri ve yerel yaşam objeleri de müzede sergileniyor.

Hüseyin Arslan-4

"Taşköprü her anlamda tarihi bir kent"

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, müzenin kuruluş süreciyle ilgili olarak, “Taşköprü medeniyetlerin yaşadığı bir şehir. Bir Antik Kenti var. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Devletin bütün kademelerinde önemli hizmetler yapmış bilim insanları yetiştirilmiş. Kültürüyle, yaşantısıyla verimli topraklarıyla her anlamda tarihi bir kent.” ifadelerini kullandı.

Başkan Arslan ayrıca, müzenin hem yerli turistler hem de öğrenciler için büyük bir eğitim ve farkındalık alanı olduğunu belirterek şunları ekledi:

“Burada Kurtuluş Savaşı döneminde askerlerin toplanma merkezi olarak cephaneliğin olduğu nokta var. Roma, Bizans döneminden kalma kaleler, eserler, kaya mezarlarımız var. Hem doğa turizmi hem arkeolojik anlamda kıymetli eserlerimiz var. Tescilli coğrafi işaretli kuyu kebabımız var. Taşköprü her anlamda farkındalık yaratabilecek donanıma sahip. Öncelikle Taşköprü'de eğitim gören yavrularımızın kendi ilçelerini tanımaları açısından da önemli bir fırsat.”

"Tarihi Kentler Birliği Ödülü’ne sahip"

Ziyaretçi sayısının önemine dikkat çeken Arslan, “100 bini geçen bir ziyaretçi sayımız oldu. Bu benim açımdan çok kıymetli. Tarihi Kentler Birliği Ödülü'ne sahip bir müze burası. Emek verdiği, hayata geçirdiği bir eserin ilgi görmesi beğenilmesi ödül alması çok güzel. Taşköprü'nün geçmişini görmek, şehrin imar planını, sanayi kenti olmuşuz bir dönem, onu burada yaşayabiliyoruz. Kıymetli komutanlar yetiştirmişiz. Bizim açımızdan çok kıymetli bir alanda bulunuyoruz.” dedi.

Lütfi Erkut Gültekin

Taşköprü sarımsağı da müzede anlatılıyor

Kent Tarihi Müzesi Müdürü Lütfi Erkut Gültekin de müzenin bölge kültürünü yaşatmak adına önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Gültekin, özellikle coğrafi işaretli ürün olan Taşköprü sarımsağının üretim süreçlerinin müzede detaylı şekilde anlatıldığını ifade etti.

Taşköprü Kent Müzesi 8 Yılda Nüfusunun 6 Katı Ziyaretçiyi Ağırladı! 14Taşköprü Kent Müzesi 8 Yılda Nüfusunun 6 Katı Ziyaretçiyi Ağırladı!

Kaynak: AA