Kastamonu’nun manevi büyüklerinden Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri, bu yıl 30’uncusu gerçekleştirilecek olan Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası kapsamında rahmet ve dualarla anılacak. 1481 yılında Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde dünyaya gelen ve 1569’da vefat eden Halvetiye tarikatının Şabaniye kolunun kurucusu Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri için hazırlanan etkinlikler, 9-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Program; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kastamonu Valiliği ve Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilecek.

Şeyh Şaban I Velişeyh Şaban I Veli Anılacak Hanönü'den Taşköprü'ye Geçilecek! 2

"Program üç gün sürecek"

Etkinlik öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çiftçi, programın detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Çiftçi, “Program, Cuma günü 'huzura davet yürüyüşü' ile başlayacak. Mehter takımı öncülüğünde külliyeye kadar yürüyeceğiz. Cuma namazının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti, protokol konuşmaları, dua ve ikram olacak. Ardından Bayraklı Konak'ta hat sergisi açılacak. Cumartesi günü Hanönü ilçesine hareket edilecek. Hanönü'deki özel programın ardından Taşköprü'ye, oradan da Abdal Hasan Türbesine geçilecek. Akşamında 'Kur'an gecesi' düzenlenecek. İstanbul Çamlıca Camii İmamı ve Müezzini Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirecek. Pazar günü ise Gazipaşa Okulu'nun önünden Haraçoğlu Türbesi'ne hareket edilecek. Türbedeki özel programdan sonra Şeyh köyündeki Adil Bey Türbesi ziyaret edilecek. Öğle namazının ardından vaaz verilecek, mevlit okunacak ve yaklaşık 4 bin kişilik etli pilav ikramı olacak. Böylece 3 günlük programımız tamamlanacak” ifadelerini kullandı.

Şeyh Şaban I Velişeyh Şaban I Veli Anılacak Hanönü'den Taşköprü'ye Geçilecek!

“360 halife yetiştirmiştir; bunların 60’ı cinlerden, 300’ü insanlardandır”

Çiftçi, Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin tasavvuf dünyasındaki önemine dikkat çekerek, “Bu büyüklerimiz önce anlamamız, sonra da yaşam tarzlarını anlatmamız gerekiyor. Onların, Peygamber Efendimizin yaşayışını örnek almalı ve gençliğe de aktarmalıyız. Bu bizim temel görevimizdir. Şeyh Şaban-ı Veli, doğmadan önce babasını, doğduktan kısa süre sonra da annesini kaybetmiştir. Bu yönüyle, Peygamber Efendimizin hayatına benzemektedir. Peygamberimiz de doğmadan önce babasını, 6 yaşında da annesini kaybetmiştir. Bir diğer benzerlik ise Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin 'mürşid-i sakaleyn' olmasıdır. Yani hem insanlara hem de cinlere mürşitlik yapmıştır. 360 halife yetiştirmiştir. Bunların 60'ı cinlerden, 300'ü insanlardan oluşmaktadır” şeklinde konuştu.

Şeyh Şaban I Velişeyh Şaban I Veli Anılacak Hanönü'den Taşköprü'ye Geçilecek! 1

"İstanbul’un 39 ilçesinde bu büyük zatı tanıtmaya devam edeceğiz"

Etkinliklerle ilgili bilgi veren bir diğer isim olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Üyesi ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Muharrem Avcı da, “2019 yılında Şeyh Şaban Veli Hazretleri'ni vefatının 450'inci yılında dünyaya tanıtmak için büyük çaba gösterdik. 2015 yılında İstanbul'da büyük zatı anlatmaya başladık. İlk olarak Üsküdar'da başladık, sonra Fatih, Bağcılar, Beykoz, Sultanbeyli derken her yıl farklı ilçelere gittik. Şimdi yine bir davet aldım. Bu 16 Mayıs'ta Sultangazi'de toplantıya katılarak, Şeyh Şaban Veli Hazretleri ile ilgili düşüncelerimi ve görüşlerimi paylaşacağım. İstanbul'un 39 ilçesine de gidip büyük zatı anlatacağız. Amacımız Kastamonu'nun, memleketimizin bu büyük manevi değerini tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır” dedi.

Kaynak: İHA