Bugün Kastamonu’da bir ailenin hanesinde derin bir hüzün var. Merhum Hacı Ahmet Arslan’ın eşi, Hacı Refika Arslan, 28 Ocak 2026 Çarşamba günü vefat etti. Yakınlarının aktardığına göre Arslan’ın kaybı, hem ailesi hem de çevresindeki dostları için büyük bir boşluk bıraktı. Böyle haberlerde kelimeler yetmiyor, yine de sevenlerinin son görevini yerine getirebilmesi için cenaze bilgilerini paylaşmak önem taşıyor.

Merhume Hacı Refika Arslan, Hüseyin Arslan’ın, Zeliha Taşçıoğlu’nun ve Aliye Pilavoğlu’nun annesiydi. Aynı zamanda Gülten, Şükran, Murat ve Nuray Arslan’ın babaanneleri, Ekrem, Erdal, Vildan Taşcı, Aynur, Gülnur, Onur ve Cengiz Pilavoğlu’nun da anneanneleriydi. Aile büyükleri için sıkça söylenen evin direği ifadesi vardır ya, onu tanıyanların anlattıkları da bu duyguyu hatırlatıyor, sakinliğiyle, duasıyla, sofrasıyla etrafını toparlayan bir isim olarak anılıyor.

Cenaze günleri, bir yandan vedanın ağırlığını taşırken, bir yandan da hatıraları bir araya getirir. Köyden, şehir merkezinden, hatta uzaktan gelen akraba ve komşular aynı avluda buluşur, kimi sessizce dua eder, kimi de aileye sarılıp yanınızdayız demeyi tercih eder. Eğer bugün törene katılamayanlar olursa, merhumeyi hayırla anmak, bir Fatiha okumak ya da ailesine kısa bir taziye notu iletmek de bu ortak acıyı paylaşmanın başka bir yoludur.

Cenaze namazı ve defin bilgisi

Merhumenin cenazesi, bugün öğle namazını müteakip Kastamonu Merkez Kadıoğlu Köyü Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından aile kabristanlığında toprağa verilecek. Köyde ve şehir merkezinde taziyeye katılmak isteyenlerin, namaz saatini dikkate alarak cami çevresinde bir araya gelmesi bekleniyor. Kış şartlarında yolların ve avlunun zaman zaman kaygan olabileceği bilinir, bu nedenle törene katılacakların daha erken hareket etmesi, cami görevlilerinin yönlendirmelerine uyması da kolaylık sağlar.

Defin işleminin ardından kabristanda kısa bir dua ile vedanın tamamlanması bekleniyor. Törene katılacakların, aileye taziye iletirken kalabalıkta kısa ve sakin bir iletişimi tercih etmesi, özellikle yaşlılar için de kolaylık sağlayabilir. Yakın çevresi, merhumenin hatırasını yaşatacak en güzel şeyin hayır dua olduğunu dile getiriyor.

Taziye mesajı

Vefat haberinin ardından Arslan ailesine başsağlığı dilekleri iletilirken, sevenleri de Hacı Refika Arslan’ı hayırla anıyor. Merhumeye Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve tüm yakınlarına sabır diliyoruz. Dostlarına ve komşularına da metanet diliyoruz.

Kaynak: Kastamonu Belediyesi