Araç sahibiysen, her yıl aynı döngü yaşanıyor, poliçe yenileme zamanı geliyor ve göz ister istemez rakamlara gidiyor. Zorunlu trafik sigortasında Şubat ayı için geçerli olacak azami prim tutarları belli oldu. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından yayımlanan listeye göre primlerde yüzde 12,5 oranında artış var. Bu artışla birlikte, özellikle kaza geçmişine göre şekillenen basamak sistemi bir kez daha gündeme geldi.

Trafik sigortasında fiyatlar tek kalemden oluşmuyor. Sürücünün geçmişi, hasar kaydı, bulunduğu il ve risk basamağı prim üzerinde doğrudan etkili oluyor. Basamak yükseldikçe, yani daha güvenli sürücü grubuna çıktıkça prim düşüyor. Hasar ve kaza kaydı arttıkça ise basamak geriliyor, ödenecek tutar da katlanıyor.

İstanbul’da risk basamağı değişince fiyat büyüyor

NTV’de yer alan habere göre, Türkiye’nin araç yoğunluğu en yüksek illerinden İstanbul’da, standart bir otomobil sahibi için 4. basamakta ödenecek en düşük tutar 17 bin 59 TL olarak açıklandı. Ancak sürücünün risk profili yükseldiğinde tablo çok daha ağırlaşıyor.

En riskli sürücü grubunda, yani 0. basamakta prim 51 bin 177 TL seviyesine çıkıyor. En düşük riskli grupta, 8. basamakta ise 8 bin 530 TL görülüyor. Aynı araç, aynı şehir, sadece sürücü geçmişi değişiyor ve ortaya ciddi bir fark çıkıyor. Bu da “Basamağım kaç, poliçeyi yenilerken neye göre artıyor” sorusunu daha da önemli hale getiriyor.

Ankara ve İzmir’de de benzer bir artış dikkat çekiyor. Ankara’da en düşük prim 8 bin 288 TL, İzmir’de ise 8 bin 47 TL olarak paylaşıldı.

Poliçe Yenileyecekler Dikkat Trafik Sigortasında Yeni Rakamlar Belli Oldu (1)

Ticari araçlarda yük daha ağır

Ticari taşımacılık yapanlar için primler çok daha yüksek seviyelerde. Özellikle yolcu taşıyan araçlar ve taksiler yeni tarifeyle birlikte yüksek maliyetle karşı karşıya kalıyor. İstanbul’da 31 ve üzeri koltuğa sahip otobüslerde 0. basamak priminin 337 bin 829 TL’ye çıktığı belirtiliyor. Takside ise İstanbul’da en riskli prim 137 bin 510 TL, en düşük prim 22 bin 918 TL seviyesinde.

Sigortasız trafiğe çıkmanın bedeli var

2026 itibarıyla zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan ya da süresi bittiği halde yenilemeyen sürücüler için yaptırımlar net. Denetimde sigortasız yakalanan araç sahiplerine 1.246 TL para cezası uygulanıyor. Ayrıca araç, sigorta yapılana kadar trafikten men edilerek otoparka çekiliyor. Bazı denetimlerde sürücülere dijital kanallar üzerinden anında poliçe düzenleme imkânı sunulsa da sigorta yapılmadan yola devam etmeye izin verilmiyor.

Kaynak: Haber Merkezi