Mutlak butlan kararının ardından siyasi gündemin odağındaki CHP'de yeni parti hazırlıklarının son aşamaya geldiği öne sürüldü. İddialara göre, Özgür Özel'in öncülüğünde kurulması planlanan yeni partinin kuruluş dilekçesi 23 veya 24 Temmuz'da İçişleri Bakanlığına sunulacak. Özellikle 24 Temmuz tarihinin tercih edilmesinin, Lozan Antlaşması'nın yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle sembolik anlam taşıdığı belirtiliyor.
Kritik toplantılar peş peşe yapılacak
Siyasi kulislerde konuşulan bilgilere göre, Özgür Özel'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştireceği grup toplantısının ardından il başkanlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor. Daha sonra ise kendi döneminde görev yapan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleriyle kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yapılacağı ifade ediliyor.
Bu görüşmelerin ardından yeni partinin kuruluş sürecine ilişkin nihai kararın verilmesi bekleniyor.
24 Temmuz seçeneği öne çıkıyor
Yeni parti için kuruluş dilekçesinin 23 Temmuz Perşembe veya 24 Temmuz Cuma günü verilmesi ihtimali üzerinde duruluyor. Kulislerde 24 Temmuz seçeneğinin daha güçlü olduğu konuşulurken, bu tarihin Lozan Antlaşması'nın yıl dönümü olması nedeniyle tercih edilmesinin sembolik bir mesaj taşıdığı değerlendiriliyor.

Milletvekili sayısı merak konusu oldu
Ankara kulislerinde yeni partiye katılacak milletvekili sayısı da en çok konuşulan başlıklar arasında yer alıyor. İddialara göre Özgür Özel'e yakın isimler, yeni oluşuma 85 ila 90 milletvekilinin katılabileceğini öne sürüyor.
Parti kaynaklarında ise yaklaşık 55 ila 60 milletvekilinin geçişinin kesin olduğu, kararsız durumdaki 25 ila 30 milletvekilinin vereceği kararın toplam sayıyı 80'e kadar çıkarabileceği değerlendiriliyor.
TBMM'de dengeler değişebilir
Yeni partinin kurulması ve iddia edilen sayıda milletvekilinin katılması halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki grup sayısının yediye çıkabileceği belirtiliyor. Ayrıca yeni oluşumun milletvekili sayısına bağlı olarak ana muhalefet görevini CHP'den devralabileceği ihtimali de siyasi kulislerde dile getiriliyor.
Yeni partinin kurucular kurulunun ağırlıklı olarak milletvekillerinden oluşmasının planlandığı ifade edilirken, parti yönetiminin şekillenmesine ilişkin nihai kararların kuruluş sürecinin ardından netleşmesi bekleniyor.





