6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'de yaşanan büyük deprem felaketinin yıldönümü ile birlikte uzmanlar konuyla ilgili açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Türkiye deprem açısından en riskli bölgeler arasında yer alırken Türkiye'de kırık oluşmayan o fay hattı işaret edildi. Bingöl Birgül Elazığ Karlıova bölgesine dair uyarılar peş peşe gelirken Prof. Dr. Tuncay Taymaz, 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem meydana gelebileceğini söyledi.

TÜM FAYLARI ETKİLEDİ

İTÜ Maden Fakültesi Sismoloji ve Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Türkiye'de bulunan fay hatları ile ilgili akademik çalışmalarda bulundu. Yapılan çalışmaları uluslararası dergilerde "2023 Mw 7.8 ve Mw 7.6 Kahramanmaraş Deprem Dizisinden Kuvvetli Yer Hareketinin Özellikleri" ve "2023 Kahramanmaraş Türkiye Deprem İkilisinin Hızlı Yırtılmayla Tetiklenmesi ve Basamaklı Fay Kırılma Mekanizmaları" başlıklarıyla yayınlandığını belirten Taymaz, Türkiye'deki fay hatlarının durumu ve oluşabilecek deprem potansiyellerini anlattı.

18483 (3)

7 VE ÜZERİNDE DEPREM RİSKİ

6 Şubat depreminin ardından Türkiye'deki fay hatları üzerinde daha çok çalışma gerçekleştirilirken Prof. Dr. Taymaz, Maraş depreminin ardından kendi hesaplamalarına göre ilk depremin büyüklüğünün 7.96 ikincisinin ise 7.8 olduğunu belirtti. Taymaz, "Bunu özellikle vurgulamak istiyorum; sismoloji ve deprem kaynak sismolojisi konusunda uzman bir akademisyen olarak 40 yıllık bilgi, birikimimle ve dünyanın ulaşabildiği teknoloji, bilimin gelişimi ile paralel olarak bilgisayar teknolojisiyle beraber elde ettiğimiz süper güçlü bilgisayarla yapılan modellemeler sonucu elde edilen magnitüd budur." dedi.

18483 (2)

BİR YIL DAHA 5'TEN BÜYÜK DEPREM

Maraş'ta artçıların bitmediğine dikkat çeken uzman isim, bir ila 2 yıl kadar 5.5'ten büyük depremlerin meydana gelebileceğini vurguladı. Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren Doğanyol-Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölümde bir kırık oluşmadığını ifade eden Prof. Dr. Taymaz, bu bölgede 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşma potansiyelinin bulunduğunu aktardı.

Karlıova'dan Yedisu'ya kadar Yedisu’dan ise Erzincan, Reşadiye'ye kadar uzanan bölgede kırık oluşmayan bölgeler olduğunun altını çizen uzman isim, Bunlar, hep 7'lik deprem ama en son 13, 15 Mart 1992 Erzincan depreminden sonra hem 13 Mart'ta ana şok hem 15'inde Pülümür, Ovacık fayına doğru, Tercan'dan itibaren güney kesimi kırılmıştı.” şeklinde konuştu.

Bu iki bölümde kırılma olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Taymaz, iki kırık fay parçası sisteminin bütün olarak birleştirileceğini düşünüldüğünde iki depremde sürgü fayı ile Doğanşehir fayının Malatya-Ovacık arasındaki birleşen fay kolu ile Pülümür'e kadar olan kısımda deprem üretmeyen ve uç kısımlarda stres transferi olan bölgeler olduğunu söyledi.

18483 (1)

40 YILLIK DÖNGÜLER TAMAMLANDI

Bölgelerdeki yönelimlerin hep küçük depremler olduğunu ifade eder Prof. Dr. Taymaz, depremlerin hep 5.5 olduğunu aktardı. Bir sismolog olarak 6'dan büyük depremleri daha çok ciddiye aldığını belirten uzman isim, Türkiye'de 5.5 şiddetinde oluşan depremlerin de yıkıntı oluşturabileceğini söyledi. Malatya, Ovacık fayının büyük bir fay hattı olduğunu belirten Prof. Dr. Taymaz, her birinin 100 kilometre üzerinde olduğunu ifade ederek bir tanesinin 1999 Gölcük depremi üretebilecek potansiyele sahip olduğunu aktardı.

Malatya Çevre Yolu'nda 2. etap Ağustos sonu açılıyor Malatya Çevre Yolu'nda 2. etap Ağustos sonu açılıyor

2 fay hattında kırılma olmadığına değinen uzman isim Erzincan ovasından itibaren Kuzey Anadolu Fayı'nın bütün coğrafya üzerinde Ladik, Havza, Tokat, Yozgat, Çankırı, Bolu, Düzce'ye kadar gelen kısımda da kırılmayan kesimler olduğunu aktardı. 30 direk 40 yıl önceki kırılan döngülerin tamamlandığını belirten uzman isim Kuzey Anadolu Fay kısmını işaret etti. Bu fay hattında oluşan olası bir depremin fay hattı üzerinde domino etkisi gibi tüm illeri etkileyecek depremlerin olabileceği belirtiliyor.