Ulusal

O küçük canavarlar her yeri sardı! Ekili tarlalarda büyük tehlike: Önlem alınmazsa zarar yüzde 100

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kışlık buğday, arpa ekili tarla ve mera alanları için de tehlike arttı. Öyle ki o küçük canavarlar her yeri sardı! TMO’dan ise uyarı gecikmedi. Önlem alınmazsa zarar yüzde 100 olacak…

Abone Ol

Tarım Dünyası’nın aktardığına göre, 2023 yılı Aralık ayı son 53 yılın en sıcak ayı olarak kaydedildi. Hava sıcaklıklarının yüksek ilerlemesinden dolayı tarla faresi popülasyonunda da gözle görülür bir artış yaşandı. Toprak Mahsulleri Ofisi ise üreticileri bu konuda uyardı…

BÜYÜK TEHDİT

Havaların sıcak geçmesi kışlık buğday, arpa ekili tarla ve mera alanlarında tarla faresi için ciddi bir tehdit oluşturdu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Aralık 2023 Fenolojik Değerlendirme Raporu kapsamında bu tehdide karşı önlem alınmazsa verim ile kalitede büyük zarar oluşacak.

SON 53 YILIN EN SICAK ARALIK AYI YAŞANDI

TMO’nun saha araştırmasına göre düzenlenen Fenolojik Değerlendirme Raporu’nda yağış, sıcaklık, hububat ekimi ile tarla faresi tehdidiyle alakalı şu bilgiler yer aldı: ”Türkiye geneli Aralık ayı yağışları normalinin altında, geçen yıl Aralık ayı yağışlarının üzerinde gerçekleşti. 1991-2020 normalleri Aralık ayı ortalama sıcaklığı 4.8 °C olup 2023 yılı Aralık ayı sıcaklığı ise 8.3°C ile normallerinin 3.5 °C üzerinde gerçekleşmiştir. 2023 yılı Aralık ayı, son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olarak kayıtlara geçmiştir.

Önlem alınmazsa fare %100’e kadar zarar verebilir

Sıcaklıkların uzun yıllar ortalamasının üzerinde olması gibi genel iklimsel koşulların tarla faresi popülasyonunda ciddi artışa neden olduğu görülmektedir. Tarla fareleri kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yapmaktadır. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam etmektedirler. Tarla fareleri ülke genelinde tarımsal üretimde verim ve kaliteyi önemli ölçüde tehdit eden bir zararlı olup zarar dereceleri popülâsyon yoğunluğuna bağlı olarak %100’e kadar ulaşabilmektedir. Bu itibarla üreticilerimiz popülasyonun yüksek görüldüğü alanlarda zaman geçirmeden çevreye ve diğer canlıları dikkate alarak mücadeleye başlamalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Aksi takdirde tarlalarda telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşılabilecektir.

(karar)