Amasya ilinde uzun bir bekleyişin ardından hasat nihayet başladı! Bu yıl 14 bin tonluk muazzam bir mahsul bekleniyor ve bu durum bölgedeki çiftçileri adeta servet kazanmaya yönlendiriyor. Üstelik, bu kazançları elde etmek için hiçbir masraf yapmalarına gerek kalmıyor.

Polis memurunun aracından uyuşturucu hap çıktı! Polis memurunun aracından uyuşturucu hap çıktı!

Amasya'da bulunan Şeker Fabrikası, Havza Bölge Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde ekim alanını geçen yıla göre yaklaşık üç kat artırdı. Şeker pancarı, hem fiyatı hem de verimi ile bu sene çiftçileri son derece memnun ediyor.

Bu yıl Amasya ilçesinde, 26 mahallede 286 çiftçi tarafından 3 bin 14 dekar alanda ekim yapıldı ve bu alanda 14 bin ton mahsul rekoltesi bekleniyor.

1614962

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Veli Kurt, Çayırözü alım merkezinde yürütülen çalışmaları inceledi ve bu konuda şunları söyledi: "Havza bölgesinde geçen yıl bin dekar alanda 5 bin ton pancar elde edilirken bu yıl ekim alanını 3 bin 14 dekara çıkardık. İnşallah 14 ila 15 bin ton arasında bir rekolte bekliyoruz. Ekim alanın artmasında en büyük etken fabrika olarak alım fiyatını ekimden önce açıkladık. Ton başına 2 bin lira olarak açıkladığımızdan ekim alanlarında artış oldu. Geçen yıla göre ekim alanlarımız 3 kat arttı."

Veli Kurt ayrıca, çiftçilere sağlanan destekleri de açıkladı ve şunları ekledi: "Çiftçimiz hiçbir masraf yapmadan ürününü hasat edebiliyor. Bu yıl bölgemizde pancar verimi güzel. Dekarda ortalama 5 ila 7 ton bir verim elde edildi. 7 ton verim elde eden bir çiftçi dekar başı 14 bin lira alıyor."

Şeker pancarı üretimi, dekarda 5 ila 7 ton verim sağlayarak çiftçilere yüksek gelirler sunuyor. Pınarçayır mahallesi çiftçilerinden Murat Çay, bu konuda şunları söyledi: "Şu anda çiftçilerin en ideal para bırakan ürünü şeker pancarı. Ayçiçeği masrafını ancak kurtarıyor, buğday desen bu sene yağışlardan ötürü olmadı. Masrafını ancak kurtardı. Allah bereket versin, yağışlara rağmen pancar en iyisi.

(AA)

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU