Karabük’te 5 gündür süren orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, yaşanan felaketin kentin tarihindeki en büyük yangın olduğunu vurguladı.

Yangınların etkili olduğu alanlarda ekiplerin fedakârca mücadele ettiğini belirten Şahin, “şu anda en az iki farklı noktada aktif yangın söndürme çalışmaları devam ediyor” dedi. Tandır Mahallesi ile Cumayanı mevkiindeki yangınların ise alınan önlemler sayesinde kontrol altına alındığını açıkladı.

Yangının büyüklüğüne dikkat çeken Milletvekili Şahin, "Bu yangın Karabük tarihinde görülmemiş büyüklükte bir afet. Safranbolu’da başlayan yangın, Ovacık ve merkez ilçeye bağlı köylere kadar ulaştı. Etkilenen alan yaklaşık 50-55 kilometrelik bir mesafeyi kapsıyor. Toplamda 19 köy ve birçok mahalle yangından etkilendi." ifadelerini kullandı.

Özellikle Kamış ve Aşağıyaka köylerinin yangından büyük ölçüde zarar gördüğünü dile getiren Şahin, bu yerleşim yerlerinin afet bölgesi ilan edildiğini söyledi. "Şu an itibarıyla Kamış ve Aşağıyaka’da 59 yapı yangından zarar gördü. Bu yapılara samanlıklar ve eklentiler de dahil" diyerek hasarın boyutunu paylaştı.

AFAD’ın bölgedeki varlığına da değinen Şahin, yangının ikinci gününden itibaren ekiplerin sahada aktif şekilde görev yaptığını kaydetti. "AFAD, yangının ikinci gününden itibaren vatandaşlarımıza hem nakdi destek hem de acil ihtiyaçlara yönelik yardımlar sağladı. Konteyner talepleri alındı. Yer tespit çalışmaları devam ediyor. Yeni yapılacak konutların nerede olacağına ilişkin vatandaşlarımızla istişare hâlindeyiz" şeklinde konuştu.

“Bu Bir Savaş, Siyasi Tartışmaların Yeri Değil”

Sosyal medyada yayılan asılsız haberler ve eleştirilere de tepki gösteren Şahin, "Bu mücadele, her türlü siyasetin ve ideolojinin üstündedir. Şu an sahada binlerce personel yangınla savaş veriyor. Vatandaşlarımız bu ekiplerin ruh hâlini, duygusal durumlarını da düşünmek zorunda" diyerek kamuoyuna çağrıda bulundu.

Hava araçlarının etkinliğiyle ilgili tartışmalara da yanıt veren Şahin, "Bugün üç uçak ve 16 helikopter yangına müdahale için tahsis edilmiş durumda. Ancak her gün hepsinden faydalanamıyoruz. Hava koşulları, uçuş güvenliği gibi nedenlerle bazı zamanlar bu araçlar görev yapamıyor. Uçaklar ve helikopterler, belli planlamalarla, belirli zaman aralıklarında çalışıyor. Bunlar bir taksi değil, pilotlar da birer insan. Bu yüzden dışarıdan bakıldığı gibi kolay değil." dedi.

Yangın bölgesindeki son gelişmeleri de paylaşan Şahin, bugün Karabük için daha sakin bir gün geçirildiğini söyledi. Ancak mücadelenin sürdüğünü vurgulayarak, “Yangın kontrol altında diyemeyiz çünkü rüzgâr, sıcaklık ve nem gibi faktörler yangının seyrini ciddi şekilde etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“Nem oranı düşük, rüzgâr şiddetli ve hava çok sıcaksa daha önce söndürülmüş görünen yangınlar bile tekrar başlayabiliyor” diyen Şahin, hava şartlarının hassasiyetine dikkat çekti.

Yarın hava sıcaklıklarında artış beklendiğini belirten Şahin, "Bugün düne göre hava daha ılımandı. Ancak yarının daha sıcak ve rüzgârlı geçeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle bugün elde edilen kazanımların kaybedilmemesi büyük önem taşıyor. Arkadaşlarımızdan aldığım bilgiye göre, yarın öğleden önce ciddi mesafe kat edilmiş olacak" şeklinde konuştu.

Yangınla mücadelede umut verici gelişmeler yaşandığını aktaran Şahin, "Birkaç gün içerisinde vatandaşlarımızı memnun edecek, gönüllerini ferahlatacak bir açıklamayı yetkililerimiz yapacaktır diye umut ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı