Diyarbakır’da yaşanan trajik bir olay, kuduz hastalığının ne denli tehlikeli olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Sur ilçesinde yaşayan 3 yaşındaki N.K., bir süre önce kedi tarafından tırmalanıp ısırılmasının ardından rahatsızlandı. 10 Ağustos tarihinde sağlık şikayetlerinin artması üzerine hastaneye kaldırılan küçük çocuk, yapılan tetkikler sonucunda kuduz şüphesiyle tedavi altına alındı.

Hastanede gerçekleştirilen ileri incelemeler kapsamında alınan numuneler, referans laboratuvarına gönderildi. Yapılan analizler sonucunda 13 Ağustos tarihinde kuduz virüsü pozitif olarak tespit edildi. Bu gelişmenin ardından N.K., yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınarak yaşam mücadelesine başladı. Ancak doktorların tüm çabalarına rağmen küçük çocuk kurtarılamadı ve hayatını kaybetti.

Valilik Açıklaması ve Resmi Süreç

Diyarbakır Valiliği tarafından 14 Ağustos’ta yapılan yazılı açıklamada, olayın detaylarına yer verildi. Açıklamada, çocuğun yaklaşık dört ay önce bir kedi tarafından tırmalandığı yada ısırıldığı ve bu temasın ardından gerekli sağlık önlemlerinin alınmadığı belirtildi. Ayrıca, hastaneye başvurunun ardından kuduz şüphesiyle gerekli numunelerin alındığı ve laboratuvar sonuçlarının ilgili kurumlarla paylaşıldığı ifade edildi.

Yaşanan acı kaybın ardından çocuğun cenazesi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Olayla ilgili incelemelerin sürdüğü bildirildi.

Uzmanlardan Uyarı: Kuduz Erken Müdahale Gerektirir

Uzmanlar, kuduz hastalığının ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir enfeksiyon olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle hayvan ısırıkları veya tırmalamaları sonrasında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği vurgulanıyor. Kuduz aşısının erken dönemde uygulanması, hastalığın önlenmesinde hayati önem taşıyor.

Bu üzücü olay, toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. Yetkililer, benzer durumların yaşanmaması adına vatandaşları dikkatli olmaya ve şüpheli temas durumlarında derhal tıbbi yardım almaya çağırıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı