Yaz aylarının gelişiyle birlikte kene kaynaklı hastalıklarda artış yaşanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı uyarılarda bulundu. Çorum’da düzenlenen “Bilim Kafe Etkinlikleri” kapsamında konuşan Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Kocagül Çelikbaş, hastalığın ciddiyetine ve korunma yollarına dair önemli bilgiler verdi.
KKKA: Her 100 Vakadan 5’i Ölümle Sonuçlanıyor
Prof. Dr. Nurcan Baykam, KKKA’nın oldukça tehlikeli bir enfeksiyon olduğunun altını çizerek, “Bu hastalıkta ne yazık ki her 100 hastadan yaklaşık 5’i hayatını kaybediyor. Erken teşhis, ölüm riskini azaltmada büyük önem taşıyor,” dedi. Hastalığın ilk belirtileri genellikle grip benzeri semptomlar olarak ortaya çıksa da, ilerleyen dönemde kanamalı evreye geçilebileceğine dikkat çekti.
Kene ile Temasta En Önemli Kural: Erken Müdahale
Etkinlikte söz alan Prof. Dr. Aysel Kocagül Çelikbaş ise, kenelerin çoğunun hastalık taşımasa da Hyalomma türü kenelerin virüsü bulaştırabildiğini belirtti. “Kene ne zıplar ne uçar; yürüyerek insana ulaşır. Bu yüzden açık alanlarda tam kapalı kıyafet giymek, paçaları çorap içine sokmak gibi basit önlemler oldukça etkilidir,” dedi.
Çelikbaş, piknik veya tarla gibi doğayla iç içe olunan ortamlardan döndükten sonra vücudun mutlaka detaylı şekilde kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. “Kene özellikle sıcak bölgeleri sever; koltuk altı, kasık, ense, saç dipleri gibi bölgeler dikkatlice incelenmelidir,” şeklinde konuştu.
“Keneyi Fark Ederseniz Doğru Yöntemle Çıkarın”
Keneye müdahale konusunda yanlış bilinenlere de değinen Prof. Dr. Baykam, keneyi vücuttan uzaklaştırırken dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Çıplak elle keneye dokunmak virüsün bulaşma riskini artırır. Cımbız ya da pens yardımıyla, ezmeden ve sallayarak çıkarmak en doğru yöntemdir,” dedi.
Baykam, kırsalda yaşayanların sağlık kuruluşlarına ulaşmasının zaman alabileceğini belirterek, bu süreçte keneyi kendilerinin de güvenli biçimde çıkarabileceğini ancak sonrasında mutlaka sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini ifade etti.
Sağlık Çalışanları İçin de Risk Söz Konusu
Hem Baykam hem de Çelikbaş, sağlık çalışanlarının da KKKA virüsüne karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı. “Hastalık kan ve vücut sıvıları yoluyla da bulaşabilir. Bu nedenle hastayla temasta mutlaka eldiven, maske ve koruyucu ekipman kullanılmalı,” ifadelerini kullandılar.
KKKA hâlâ özellikle kırsal ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde ciddi bir tehdit olmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu ölümcül hastalığa karşı halkın bilinçlenmesi, sağlık personelinin de dikkatli ve hazırlıklı olması gerektiğini hatırlatıyor. Basit ama etkili önlemlerle hem hastalıktan korunmak hem de erken teşhisle hayati riskleri azaltmak mümkün.